La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sâmbătă, 29 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului așezământului monahal.
La Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a mii de credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii Bichigiu – protosinghelul Irineu Paneș, duhovnici de la mănăstirile din Eparhia Clujului, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la epistolele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Părintele Mitropolit Andrei a evidențiat virtutea dragostei.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Vlăduț Ilea, pe seama Parohiei Gârboul Dejului, Protopopiatul Dej.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul de călugări al mănăstirii. La chinonic, tânăra interpretă Daniela Nedelea a cântat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, părintele stareț Chiril Zăgrean a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.
Toți copiii și tinerii prezenți la Liturghie au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Scurt istoric
Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățile Rebra și Parva, a fost întemeiată în anul 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe locul unei vechi mănăstiri (secolul XVI) care a fost desființată prin decret imperial, în anul 1782.
În anul 1994 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în anul 2009.
De asemenea, mănăstirea are și un paraclis, cu hramul „Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul”, care a fost construit între anii 2017-2019, în interiorul clădirii cu utilități multiple. Pe parcursul anului 2019 a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Sorin Efros. Clădirea mai adăpostește muzeul mănăstirii, unde sunt expuse icoane și cărți vechi din patrimoniul așezământului. Paraclisul a fost sfințit la data de 5 decembrie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Obștea mănăstirii este formată din zece monahi, stareț fiind protosinghelul Chiril Zăgrean.
Grija pentru copii orfani
În prezent, Mănăstirea de la Rebra-Parva se ocupă de construirea Așezământului social pentru copii orfani de la Dorolea, pus sub ocrotirea Sfântului Siluan Athonitul. Lucrările de construcție au început în vara anului 2020, pe un teren de 2,5 hectare, donat de familia Dedean Ioan, împreună cu fiii Bogdan și Alin Ionuț.
Așezământul va găzdui 50 de copii orfani și va fi compus din opt clădiri, printre care o biserică, un cabinet medical, ateliere de creație și alte anexe. La data de 24 septembrie 2020, cu prilejul primului hram, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică, cu hramul „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul”, și a binecuvântat locul unde va fi construit viitorul așezământ social. În prezent, biserica și clădirea administrativă au fost construite, lucrându-se la următoarele clădiri.
Cu prilejul hramului, la data de 24 septembrie 2022, Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările de construcție efectuate până în prezent la biserica așezământului social și a sfințit antimisul pe care l-a dăruit lăcașului de rugăciune. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba sfeștaniei la clădirea administrativă din cadrul centrului și a sfințit cele patru clopote din turnul-clopotniță.
Potrivit părintelui stareț Chiril Zăgrean, centrul social va fi administrat de Mănăstirea Rebra-Parva, iar finanțarea se va face exclusiv din fondurile mănăstirii și din donații.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului