În ajunul prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România, vineri, 28 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat angajații și deținuții din Penitenciarul Bistrița.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea penitenciarului, Părintele Episcop Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Dobric – protosinghelul Siluan Farcaș, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud – preotul Marius Pintican, preotul Ioan-Vasile Vlașin (Capela Penitenciarului Bistrița), precum și alți preoți invitați.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat capacitatea omului de a se schimba în bine, dându-i pildă de întoarcere și pocăință pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, protectorii sistemului penitenciar din România.
„Căderea ne face să înțelegem mai bine viața și să nu ne mai încredem doar în propriile noastre puteri. (…) Să ne asumăm cuvântul lui Dumnezeu chiar și în căderile noastre, în așa fel încât aceste căderi să se transforme în izvor de schimbare pentru o viață în care Hristos să însemne totul. Cine-L are pe Hristos are libertatea deplină, indiferent în ce loc s-ar afla”, a spus PS Benedict.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, deținuții au interpretat pricesne.
La finalul slujbei, ierarhul i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe tuturor deținuților.
La Sfânta Liturghie au participat autorități civile și militare, în frunte cu prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, vicepreședintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prof. Camelia Tabără, directorul Penitenciarului Bistrița, comisar-şef de poliție penitenciară Ovidiu Gavrilaș, personalul angajat şi persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Bistrița, dar și alți invitați.
Ziua Porților Deschise
În fiecare an, la 29 iunie, în ziua cinstirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte „Ziua polițistului de penitenciare”. Cu această ocazie, în cursul zilei de miercuri, 26 iunie, Penitenciarul Bistriţa a organizat „Ziua Porţilor Deschise”, demers care a oferit posibilitatea reprezentanţilor societăţii civile de a vizita unitatea, în scopul cunoaşterii realităţii obiective din mediul carceral, conform paginii oficiale de Facebook a Penitenciarului Bistrița.
Sf. Ap. Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România
Patriarhia Română și Ministerul Justiției au încheiat protocoale privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc, în anul 1993 (art. 15) și în anul 1997 (art. 10), conform cărora Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Totodată, conform Legii 293, articolul 77, din 28 iunie 2004, privind Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor, se arată că „ziua de 29 iunie se proclamă ca Zi a personalului din sistemul administrației penitenciare”, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.
În unitățile penitenciare din țara noastră au fost înființate biserici, capele și paraclise, unde există câte un preot ortodox care, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală pentru deținuții care solicită acest lucru.
Capela din Penitenciarul Bistrița, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost târnosită în luna septembrie a anului 1997, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, iar în anul 2015, după ce a fost refăcută pictura, capela a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, sfântul lăcaș este loc de rugăciune şi reculegere pentru cei din detenţie. Aceștia participă la slujbele religioase, dar și la discuții și programe catehetice.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului