În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (numită și a Cincizecimii sau a Rusaliilor), 23 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a spus că „Darul Duhului Sfânt îl primim prin pocăință”. Ierarhul a atras atenția asupra faptului că pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii.
„Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «întoarcerea, cu lacrimi și cu părere de rău, de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu», iar pocăința noastră întotdeauna trebuie să se finalizeze cu o bună spovedanie”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre condițiile în care Duhul Sfânt rămâne întru noi:
„Pentru a nu pierde darul Duhului Sfânt trebuie să îi iubim pe vrăjmașii noștri și trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu, chiar și pentru necazurile noastre”, a spus IPS Andrei.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Liviu Claudiu Agrijan, pe seama Parohiei Bucea, Protopopiatul Huedin. În perioada septembrie 2020 – iunie 2024, acesta a fost pedagog la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.
La finalul slujbei, conform tradiției, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit spicele de grâu și a rostit rugăciuni pentru roadele pământului.
La Sfânta Liturghie au luat parte numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.
Procesiunea de Rusalii
De la ora 17:00, în fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în sobor de clerici, au oficiat Vecernia plecării genunchilor, urmată de tradiționala Procesiune de Rusalii, desfășurată prin centrul municipiului Cluj-Napoca. Manifestarea, inițiată în anul 2011 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, continuă o veche tradiție din Ardeal, având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului