Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – Filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca) a organizat sâmbătă, 8 iunie 2024, un eveniment sportiv-caritabil, intitulat „Crosul Inimilor Mari”, cu scopul de a aduna fonduri pentru a sprijini construirea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea clujeană Sânnicoară, un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care va asista, în mod gratuit, pacienții minori cu boli cronice progresive, în diferite stadii ale bolii.
Evenimentul a debutat la ora 9:30, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, care le-a transmis celor peste 1000 de participanți mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, Preasfinița Sa le-a adresat participanților un scurt cuvânt duhovnicesc, a apreciat spiritul de jertfă și le-a mulțumit organizatorilor și tuturor celor implicați în concretizarea acestui eveniment caritabil.
„Crosul Inimilor Mari” a străbătut aleile parcului și a fost împărțit pe două secțiuni: „Marele Cros”, care a debutat la ora 10:00, desfășurat pe o distanță de 5 km, fiind destinat adulților și tinerilor de peste 14 ani; și „Micul Cros”, care a debutat la ora 11:30, desfășurat pe o distanță de 800 m, destinat copiilor cu vârsta până în 14 ani. Crosul a fost menit „să promoveze un stil de viață sănătos și să ofere familiilor o zi pe care să o petreacă împreună învățând și exersând empatia față de aproapele aflat în nevoie”.
În intervalul orar 10:00-11:30, au avut loc mai multe activități pentru copii: ateliere practice de brățări, tir cu arcul, facepainting, întâlniri cu personaje din desene animate, baloane modelabile, jocuri de grădină, jocuri sportive și multe alte surprize.
Manifestarea a culminat cu festivitatea de premiere, iar două trupe de tineri clujeni, trupa „Sunătoare” și grupul vocal-instrumental „Prieteni de Poveste”, au susținut un program artistic.
Evenimentul, aflat la prima ediție, a fost organizat de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – Filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca), cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și în colaborare cu mai multe ONG-uri și oameni de bine din Cluj-Napoca.
Un proiect devenit realitate
În toamna anului 2022, la data de 13 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au pus piatra de temelie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.
Stadiul lucrărilor
Lucrările la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice au început abia în luna noiembrie 2023. La finalul anului trecut a fost turnată fundația, iar în prezent se lucrează la cofrarea, armarea și turnarea planșeului peste mansardă, urmând apoi finalizarea acoperișului. S-a realizat până acum compartimentarea demisolului și parterului, urmând a se compartimenta etajul 1 și mansarda. Demisolul va cuprinde capela cu hramul „Sfântul Hristofor”, cabinetele medicale și recepția, la parter vor funcționa saloanele, camera de stimulare senzorială și alte spații de tratament, iar la etajul 1 și la mansardă vor fi, de asemenea, saloane și alte spații necesare, conform domnului director Ioan Scuturici, constructorul clădirii.
Edificiu se construiește în localitatea Sânnicoară, pe strada Eternității f.n., pe un teren de 1.400 mp, donat de familia părintelui Lorand Emanuel Komives.
Centrul se dorește a fi un spital care să ofere asistență complexă (medicală, spirituală, socială și psihologică), în mod gratuit, copiilor cu boli cronice progresive, aflați în diverse stadii ale bolii care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult. În cadrul centrului, copiii vor participa la activități școlare, iar șederile vor fi oferite nu numai pentru tratament, ci și pentru a le da părinților o perioadă de refacere după efortul constant depus pentru copiii lor.
Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, președintele asociației fiind Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
„Suferința este o realitatea care ne mișcă, sub orice formă s-ar derula în fața noastră, însă, mai ales, atunci când este vorba de copii. De aceea, prin acest centru, ne dorim să întindem o mână de ajutor copiilor care suferă de boli cronice progresive și familiilor acestora și să îmbunătățim calitatea vieții lor, în forma ei cotidiană, căci «viața este pe zile și fiecare zi are o poveste». Și credem că, ÎMPREUNĂ, vom reuși acest lucru”, a spus Episcopul-vicar Benedict.
La slujba punerii pietrei de temelie, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, pr. dr. Bogdan Chiorean, a vorbit despre inițiativa și necesitatea construirii unui centru de îngrijiri paliative pediatrice, mărturisind că în cei peste 10 ani de la deschiderea centrului au fost multe solicitări de internări pentru copii, dar care nu au putut fi realizate.
Spitalul „Sf. Hristofor” va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative construit de Arhiepiscopia Clujului, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, înființat în anul 2012 de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș.
Cei care doresc să sprijine acest proiect, o pot face donând în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, asociație care se ocupă de Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca și de construirea viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.
Conturile puse la dispoziției sunt următoarele:
Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj
Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105
Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103
Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, înseamnă 2 EURO donați lunar pentru construirea acestui spital.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului