Duminică, 26 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a felicitat și premiat pe cei 56 de elevi olimpici din județul Cluj care au obținut rezultate excepționale la faza județeană și națională a Olimpiadei de Religie, precum și la Olimpiada interdisciplinară limba și literatura română și religie ,,Cultură și spiritualitate românească” și la Olimpiada Națională a Seminariilor și Liceelor Teologice Ortodoxe, în anul școlar 2023-2024. Nu au fost uitați nici profesorii care s-au ocupat de pregătirea lor.
Evenimentul a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, duminică seara, la finalul programului catehetic „O seară cu Domnul Hristos și cu Preasfânta Sa Maică”, care are loc în fiecare duminică seara, după slujba Vecerniei, fiind susținut de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
În cadrul catehezei, ierarhul a vorbit despre importanța și rolul Sfintei Liturghii, apoi i-a felicitat pe olimpici și pe profesorii lor coordonatori, adresându-le câteva îndemnuri duhovnicești inspirate din Sfânta Scriptură.
În semn de apreciere pentru munca și efortul depus în promovarea educației religioase, din partea Părintelui Mitropolit Andrei, fiecare elev olimpic și profesor coordonator a primit o diplomă de apreciere un catehism ortodox, iar elevii au primit și premii în bani.
La eveniment au fost prezenți consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean, inspectorul școlar pentru disciplina religie din cadrul ISJ Cluj – preotul prof. Marian Sidon, precum și inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, care a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru purtarea de grijă pe care o are față de elevi și pentru valorificarea excelenței în educație. De asemenea, i-a felicitat pe copii și a apreciat efortul cadrelor didactice care i-au îndrumat.
„Sunt bucuroasă să avem copii care manifestă dorința de a participa la astfel de competiții, care le pune în valoare nivelul de cunoștințe, preocuparea pentru cultură și spiritualitate, atribute ale unui om educat, civilizat, așa cum ar trebui să fie absolvenții unei forme de învățământ obligatoriu. Cultura reprezintă însumarea tuturor valorilor, credințelor dintr-o societate, «singura sursă certă a unei bucurii permanente», precum spunea Noica, o adevarată formă de maturitate a ființei umane; iar un tânăr educat și civilizat este mai sensibil, mai atent la nevoile lui și ale celor din jur, dispus la a reflecta și a lua cele mai bune decizii cu privire la viitorul lui”, a spus prof. Marinela Marc.
A devenit deja o tradiție ca Arhiepiscopia Clujului să îi gratuleze în mod festiv pe elevii merituoși din cadrul Eparhiei, care au avut rezultate de excepţie la învăţătură, atât ca o formă de recunoaştere a performanţelor lor, cât și pentru a sublinia grija Bisericii pentru soarta tinerilor și pentru educaţia viitoarelor generaţii.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului