Seminarul Internațional de Medicină și Teologie, ajuns la ediția a XXIII-a, s-a desfășurat marți, 16 aprilie 2024, în mediul online, și a avut tema principală „Teologie și tehnologie: provocări ale postmodernității”, iar ca fundament biblic versetele următoare: „Așadar, nu vă îngrijorați spunând: Ce vom mânca? sau: Ce vom bea? sau: Cu ce ne vom îmbrăca? – deoarece pe toate acestea păgânii le caută -; că știe Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de toate acestea; ci căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea vi se vor adăuga” (Matei 6:32–33).
Lucrările seminarului au debutat la ora 9:00, pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prin intermediul platformei „Zoom meetings”, cu participarea online a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David, precum și a zeci de cadre universitare, clerici, medici, psihologi, studenți și public divers.
În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare, a ținut un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe cei implicați în organizare, pentru inițiativă, perseverență și alegerea temei de actualitate. În cadrul cuvântulului de învățătură, ierarhul a subliniat faptul că Doctorul cel Mare al trupurilor şi al sufletelor noastre este Mântuitorul Iisus Hristos, spunând că El lucrează prin oameni, prin doctorii cei mici, care trebuie să pună în aplicare faptele milei trupești. De asemenea, a subliniat importanța și rolul medicinii, precum și importanța dialogului dintre religie și științe pentru stabilirea unor valori etice vis-a-vis de evoluția tehnologiei și de conflictele din lume.
De asemenea, rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David, a rostit o scurtă alocuțiune și a apreciat formatul acestui seminar actual și de impact pentru societatea contemporană.
Apoi, în prima parte a simpozionului, participanții au dezbătut probleme centrate pe tema „Provocările postmodernității în bioetică”. Dintre aceștia, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a susținut un referat pe tema „Durerea, dorința de control și rugăciunea – un posibil raport”, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a prezentat o lucrare despre „Demnitatea umană la sfârșitul vieții”, iar pr. prof. univ. dr. Constantin Necula a vorbit despre „Principii ale mystagogiei catehetce cu privire la Generația Alpha – cum propovăduiește Evanghelia când o generație mimează fericirea”.
Lucrările seminarului, inițiate și coordonate pentru al 23-lea an consecutiv de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, medic, om de cultură bistrițean și reputat profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au continuat apoi pe șase secțiuni: (1) „Bioetica în societate”, (2) „Suflet și inteligența artificială”, (3) „Durere sufletească și trupească din perspectivă clinică și teologică”, (4) „Terapii medico-spirituale”, (5) „Istorie: Etica violenței” și (6) „Artă sacră”.
„Realizările fără precedent din ultimele trei decenii, produse în domeniul medical, unele dintre ele puse în slujba binelui, de la tehnicile reproductive pentru combaterea bolilor sau practica transplantului, au impus regândirea şi sistematizarea unui nou set de valori morale, mai ales că o parte a noilor tehnologii se aruncă, mai mult ca niciodată, pe un teren minat, de la avortul embrionar la suicidul asistat, de la sarcina surogat la clonarea embrionilor umani”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, inițiatorul și secretarul Seminarului Internațional de Medicină și Teologie.
Evenimentul științific s-a bucurat de participarea unui număr mare de cadre didactice universitare, clerici, cercetători, cadre medicale și alți invitați, printre care s-au numărat: Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, arhim. prof. dr. Teofil Tia (Cluj-Napoca), pr. prof. dr. Ioan Chirilă (Cluj-Napoca), pr. prof. dr. Stelian Tofană (Cluj-Napoca), pr. prof. dr. Ștefan Iloaie (Cluj-Napoca), prof. dr. Vasile Astărăstoae (Iași), prof. dr. Dana Baran (Iași) pr. prof. dr. Emanoil Băbuș (București), prof. dr. Camelia Diaconu (București), prof. dr. Paul Popovici (Arad), prof. dr. Adrian Opre (Cluj-Napoca) și alții. Lista completă și temele abordate AICI
Lucrările prezentate vor fi publicate în volumul „Medicii și Biserica”, ediția a XXIII-a.
Manifestarea științifică a fost organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Asociația Medicală Română – Filiala Bistrița-Năsăud, Centrul de Bioetică UBB Cluj-Napoca, Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Istoria Medicinii și Societatea Națională de Inginerie Medicală și Tehnologie Biologică.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Sursa foto: captură „Zoom meetings”