În Biserica Ortodoxă este sărbătorită pe data de 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest mare praznic a fost marcat în mod deosebit în acest an de credincioșii din zona Năsăudului, care au participat în număr mare la hramul Mănăstirii de la Ilva Mare. La sărbătoarea hramului a fost prezent și ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat dimineata Sfânta Liturghie. Alături de Părintele Mitropolit a slujit un sobor de 20 de preoți, din care a făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru și protopopul de Năsăud, Părintele Ioan Dâmbu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Ilva Mare. La sărbătoarea hramului așezământului monahal „Schimbarea la față” din județul Bistrița-Năsăud au luat parte și mulțime de credincioși ce au venit la mănăstire încă de aseară pentru a participa la slujbe. Astăzi credincioșii ce au participat la Sfânta Liturghie au primit binecuvântare arhierească și îndemnuri duhovnicești din partea ÎPS Părinte Andrei. Ierarhul a vorbit în cuvântul de învățătură despre sfințirea vieții, pornind de la importanța sărbătorii de astăzi.
La finalul Sfintei Liturghii duhovnicul mănăstirii, Protosinghelul Daniil Ureche și protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu au adresat celor prezenți un scurt cuvânt de mulțumire. Părintele Mitropolit Andrei a împărțit la final copiilor prezenți la hram cărți de rugăciuni.
Mănăstirea Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și construcțiile la biserică. Locașul de cult a fost terminat în 1996, an în care pe 6 august, de hramul bisericii a fost sfințit. La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În 2001 s-a început construcția unei noi biserici cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh”. PS Episcop Vasile Someșanul a pus piatra de temelie la noua biserică în același an, de hramul mănăstirii. În 2005 biserica a fost terminată, iar pictura locașului de cult s-a început în 2008 și este în curs de finalizare. În prezent mănăstirea are 17 viețuitoare, stareță fiind monahia Hristofora Marinca, iar duhovnic Protosinghelul Daniil Ureche.
{joomplucat:40 limit=40|columns=4}