Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița a fost inaugurat luni, 23 octombrie 2023, de la ora 13:00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a reprezentanților autorităților locale, județene și centrale, a elevilor și a cadrelor didactice, precum și a altor binefăcători și colaboratori. Lucrările efectuate la clădirea centrului, în perioada 2017-2023, au permis configurarea suprafețelor utile astfel încât beneficiarii să desfășoare activități educative în condiții optime și la standarde ridicate.
Ierarhii au fost întâmpinați de elevii de la Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița, care funcționează în clădirea Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu”.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba de binecuvântare a clădirii, înconjurat fiind de un sobor de clerici. Apoi, ierarhul a rostit și un scurt cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect. Totodată, în cadrul cuvântului, Mitropolitul Clujului a tras un semnal de alarmă asupra consumului de droguri, fenomen care ia amploare în țara noastră.
În continuare, inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud, preotul Tudor Mudure-Iacob, care este coordonatorul proiectului și managerul Școlii Primare „Sfântul Stelian”, a mulțumit ierarhilor și tuturor celor implicați în acest proiect, apoi a prezentat o sinteză a întregului proces de reabilitare și a vorbit despre proiectele de viitor din cadrul Centrului.
„Acest complex găzduiește multiple activități și este casa unor proiecte dezvoltate și în dezvoltare din dragoste pentru copii și din responsabilitatea noastră de a contribui la educația oferită generațiilor următoare. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, Centrul social-educativ a primit numele primului protopop ortodox al Bistriței, Grigore Pletosu (1848-1934), în amintirea bogatei sale activități pastorale, didactice, edilitare și culturale derulate în județul nostru. Inima centrului este reprezentată de Școala Primară „Sfantul Stelian”, care a fost găzduită în ultimii doi ani de alte școli. Activitățile derulate în cadrul acestui proiect includ organizarea de cursuri pentru învățământul primar și, pe viitor, pentru cel gimnazial și liceal, dar și un variat program de activități extracurriculare, pentru care le mulțumim colegilor profesori care au acceptat să facă parte din echipa acestei tinere școli și au investit efort și timp pentru acest demers, dar și părinților pentru încrederea acordată. Păstrând registrul de dezvoltare socio-culturală a copiilor și tinerilor prin intermediul educației formale, informale și non-formale, în cadrul Centrului social-educativ „Grigore Pletosu” vom coordona diverse activități pentru tineri. Intenția noastră, prin acest centru multifuncţional este să configurăm un nucleu de formare şi colaborare între tineri, consolidând o comunitate de practică şi încurajând voluntariatul ca model al creştinismului”, a spus pr. Tudor Mudure.
În semn de apreciere și recunoștință pentru eforturile depuse în reabilitarea centrului, Părintele Mitropolit Andrei a oferit o serie de distincții și diplome tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect. Coordonatorul proiectului și managerul Școlii Primare „Sfântul Stelian” – preotul Tudor Mudure-Iacob a primit „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, consilierul onorific al premierului României în domeniul relațiilor economice internaționale – Victor Ponta și consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului – ec. dr. Sorin Câlea au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan a primit „Certificatul Eparhial de Ctitor”. De asemenea, alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.
Cei doi ierarhi ai Eparhiei Clujului au primit din partea conducerii școlii câte o plachetă în semn de recunoștință pentru implicarea și susținerea proiectului educativ.
Alocuțiuni au rostit: consilierul onorific al premierului României în domeniul relațiilor economice internaționale – Victor Ponta, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, prefectul Județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, primarul Municipiului Bistrița – Ioan Turc și inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud – prof. Mircea Cristian Nicula.
Evenimentul festiv s-a încheiat cu momentul de predare a cheii, când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a înmânat cheia directorului – prof. înv. Irina Matei și elevilor Școlii Primare ,,Sfântul Stelian”, dorindu-le succes la învățătură și rezultate pe măsură.
Apoi, toți cei prezenți au vizitat sediul Centrului social-educativ „Grigore Pletosu”.
Scurt istoric
Recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare și construcție a imobilului Centrului social-educativ „Grigore Pletosu”, situat în municipiul Bistrița, pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, a avut loc în data de 7 septembrie 2023. Lucrările efectuate au permis configurarea suprafețelor utile astfel încât beneficiarii să desfășoare activități educative în condiții optime și la standarde ridicate.
Procesul verbal de recepție la terminarea lucrării a fost semnat de către reprezentanți ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu dirigintele de șantier, beneficiarul lucrării, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Bistrița, ai Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița al județului Bistrița-Năsăud, precum si de către constructor, reprezentanții firmelor de instalații și reprezentanți din partea proiectanților.
Clădirea, monument istoric de secol XIX, a intrat în proces de reabilitare totală în anul 2017, iar lucrările efectuate au vizat înlocuirea acoperișului, reabilitarea fațadelor, montarea scării de evacuare în caz de incendiu, recompartimentări la interior, înlocuirea pardoselilor, geamurilor, ușilor interioare și exterioare, instalațiilor la interior (sanitare, termice, electrice, sistem de detecție, semnalizare alarmare la incendiu, retea de hidranti interior, rețea structurată voce-date, sistem de supraveghere video, sistem de alarmare la efracție, sistem de sonorizare ambientală), montarea centralelor de încălzire, precum și amenajarea curții și a terenului de sport. Lucrările efectuate au fost realizate cu sprijinul Guvernului României – prin Secretariatul de Stat pentru Culte – , Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Primăriei Municipiului Bistrița și a altor binefăcători.
Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” găzduiește de la începutul anului școlar 2023-2024 activitatea Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița. Pe viitor se are în vedere extinderea școlii la ciclul gimnazial și liceal, dar și implementarea unui variat program de activități extracurriculare.
Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud. Managerul școlii este preotul Tudor Mudure-Iacob, care este și inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud, iar directorul instituției de învățământ este prof. înv. Irina Matei.
În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 60 de proiecte şi programe sociale, printre acestea se numără și Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” care vizează în mod direct educaţia copiilor şi a tinerilor. Astfel, anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 24.782.563 lei.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului