În Duminica a 23-a după Rusalii (a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor), 22 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baciu, județul Cluj, cu prilejul prăznuirii hramului cu anticipație și aniversării a 13 ani de la înființarea parohiei. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este pomenit în calendarul ortodox la data de 26 octombrie.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ionuț Pripon (Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baciu), preotul Mircea-Marian Andreica (Parohia „Sfântul Matei” din Cluj-Napoca), preotul Radu-Valeriu Bob (Paraclisul Centrului pentru vârstnici din Popești) și alți clerici invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ne prezintă vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Cum să ne eliberăm de rău” și a explicat că răul se întâmplă pentru că ne îndepărtăm de Dumnezeu, care este sursa binelui. „Eliberarea de rău presupune întoarcerea la Hristos”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de doamna preoteasă Oana Pripon. La chinonic și la finalul slujbei, interpreta de muzică populară Paula Hriscu a susținut un recital de pricesne.
Părintele paroh Ionuț Pripon a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce au participat la hramul bisericii. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.
Scurt istoric
Lăcașul de cult al Parohiei Baciu II, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost construit între anii 2011-2014, fiind edificat pe strada Bisericii Ortodoxe din comuna clujeană Baciu, în zona blocurilor recent construite. Piatra de temelie a fost pusă la data de 31 octombrie 2010, iar construcția efectivă a început în primăvara anului 2011, după un proiect realizat de arhitectul Doina Munteanu.
În perioada 2015-2019, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Sorin Efros. Întregul efort de zidire și înfrumusețare a bisericii a fost realizat sub coordonarea părintelui paroh Ionuț Pripon, cu sprijinul comunității parohiale în sânul căruia s-a jertfit, precum și a altor binefăcători.
Lăcașul de cult a fost sfințit în Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 16 mai 2021, de patru ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului