Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Bistrița-Năsăud a avut loc luni, 9 octombrie 2023, la Centrul Social-Educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul evenimentului s-au analizat activităţile educaţionale şi de formare religioasă a elevilor şi s-au prezentat reperele metodologice pentru disciplina Religie.
Ierarhul a fost întâmpinat de elevii de la Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița, care funcționează în clădirea Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu”. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vizitat clădirea recent reabilitată, iar elevilor și cadrelor didactice le-a dăruit cărți de rugăciuni.
Consfătuirea s-a desfășurat în sala de festivități a Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” și a fost prezidată de Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În deschiderea întâlnirii, ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare și le-a adresat cadrelor didactice câteva sfaturi duhovnicești, subliniind importanța misiunii unui dascăl de vocație – în general – și a profesorului de religie – în special – cu trimitere atât la textul Sfintei Scripturi, cât și la literatura patristică, română și universală. La finalul întâlnirii, Mitropolitul Clujului le-a dăruit tuturor cartea „Cuvintele bătrânilor” de Părintele Dionysios Tatsis, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind tradusă din limba franceză de Înaltpreasfinția Sa.
Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, profesor la Catedra de Noul Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în calitate de invitat special al întâlnirii, a susținut o prelegere în cadrul căreia a evidențiat și a subliniat rolul profesorului de religie, acela de a modela conștiința și personalitatea elevului.
Alocuțiuni au mai rostit inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud – preotul Tudor Mudure, care este și managerul Școlii Primare „Sfântul Stelian” din Bistrița și preotul Ciprian Taloș, care a prezentat broșura „Cântările Cerului”, parte a unui proiect muzical realizat de către Organizația creștină „Agape”, în colaborare cu Inspectoratele Școlare din cele două județe ale Arhiepiscopiei Clujului: Cluj și Bistrița-Năsăud. Toți profesorii prezenți au primit în dar broșura „Cântările Cerului”, putând fi folosită ca material didactic suplimentar.
Întâlnirea a fost moderată de inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, pr. prof. Adrian Cherhaț, care a prezentat câteva aspecte de ordin administrativ și un rezumat al activităților educative județene ce țin de ora de religie. Au mai fost aduse în discuție acțiuni viitoare, precum și programele școlare actuale, organizarea cercurilor metodice, organizarea și desfășurarea competițiilor școlare și altele.
La consfătuire au participat profesorii de religie din județul Bistrița-Năsăud, atât cei care predau religia ortodoxă, precum și profesorii tuturor confesiunilor existente la nivelul județului. De asemenea, au mai luat parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican și domnul Liviu Baltă, inițiator al evenimentului „Cântările Cerului” și director executiv al Organizației Creștine „Agape” din Cluj-Napoca. Organizația Creștină „Agape” a fost înființată în anul 2009 și este o organizație neguvernamentală, creștin-ortodoxă, care oferă resurse pentru creșterea copiilor, căsătorie și familie.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Pr. Tudor Mudure / Facebook