Vineri, 4 august 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vizitat tabăra organizată de ASCOR Cluj în localitatea Gledin, județul Bistrița-Năsăud.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr.Ciprian Negreanu, preotul comunitatii ASCOR din Cluj-Napoca și pr. Ioan Titieni parohul Bisericii din Gledin și alți preoți invitați. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților din Campusul Universitar Hașdeu. În cadrul slujbei, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul l-a hirotonit diacon pe teologul Grigore Chira care, după ce va fi hirotonit preot, va păstori comunitatea din Bunești, Protopopiatul Gherla.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicii de pomenire ierarhi: Mitropolitul Bartolomeu și Episcopul Vasile Someșeanul, și pentru membrii ASCOR trecuți la Domnul.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a vorbit celor prezenți despre importanța dialogului și transmiterii învățăturii între generații:
Întâlnirea fericită dintre generații este o constantă evanghelică sugerată și de evenimentul Întâmpinării Domnului, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, dar și de multe narațiuni biblice. Simeon și Ana se bucură și își găsesc împlinirea în întâlnirea cu Domnul și generația noua care vine deodată cu El. În continuare, Cântarea lui Moise sugerează transmiterea în familie a înțelepciunii de viață și a credinței din generație în generație, atitudinea lui Rut față de soacra sa Noemina identifică datoria celor tineri de a însoți deznădejdea și lipsa de curaj a celor vârstnici la un moment dat. Dar există și situații grele, evidențiate, în care aceasta transmitere și transfer de roluri se realizează deficitar. Apelul se face către o întoarcere la spiritul evangheliei și nevoia de asumare a propriei vârste cu rolul specific în întâlnirea cu celelalte vârste într-o desăvârșită întâlnire în Biserică.
Tabăra de vară din acest an marchează aniversarea a 30 de ani de la înființarea ASCOR Cluj-Napoca. Aceasta are loc în localitatea Gledin, din județul Bistrița-Năsăud și este intitulată „Dacă Tinerețea ar ști, și Bătrânețea ar putea…”.
Programul taberei include: participarea zilnică la Sfânta Liturghie și Paraclisul Maicii Domnului, activități de intercunoaștere, ateliere practice, drumeții, cântece la chitară, activități de teambuilding, activități de relaxare, discuții cu invitații și multe altele.
Tabăra ASCOR din acest an se desfășoară pe plaiurile natale ale Sfântului Pahomie de la Gledin, ocrotitorul ASCOR Cluj și al eparhiei noastre. Acțiunea se intitulează „Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea”, dorind prin intermediul acestei tematici să valorificăm pe cât posibil legăturile dintre generații, să ne îmbogățim reciproc de pe urma interacțiunilor dintre noi, dar mai ales de pe urma interacțiunii cu sătenii din Gledin, au transmis organizatorii.
Tabăra are loc în perioada 28 iulie – 7 august, timp în care participanții sunt vizitați de mai mulți invitați speciali printre care: Părintele Ciprian Negreanu, Alin si Tibi Ușeriu, Părintele Nicholas Saharov, Părintele Ioan Pintea, Părintele Crin Triandafil-Theodorescu, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord și Părintele Ovidiu Bârsan. De asemenea, tinerii au fost vizitați joi, 3 august 2023, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care le-a pus la suflet îndemnuri duhovnicești.
Mai multe fotografii AICI.
Foto: Ionuț Chifa