În Duminica a 8-a după Rusalii (a înmulțirii pâinilor), 30 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Monariu, comuna Budacu de Jos, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii din localitate.
De la ora 8:45, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, edificată în anul 1954. Restaurat și înfrumusețat în ultimii patru ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Paul Adrian Marian, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Ospățul credinței”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, dirijat de tânărul Alexandru Traian Marian. La chinonic, interpretele de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Viorica Lazăr au cântat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Paul Adrian Marian a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, pictorul bisericii – Radu-Emil Constantin i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală desfășurată în cei 13 ani de slujire sacerdotală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Paul Adrian Marian, iar foștilor parohi (pr. Ștefan Moldovan, pr. Vasile Chița, pr. Vasile Giurgea), acum preoți pensionari, le-a oferit diplome de aleasă cinstire. Primarul comunei Budacu de Jos – Florin Sandu Simionca a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, pictorul bisericesc Radu-Emil Constantin a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, doamna preoteasă dr. Andreea Maria Marian a fost distinsă cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar epitropul bisericii Ioan Cârlejan a primit o diplomă de aleasă cinstire. De asemenea, copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La slujbă au participat autorități locale, județene și centrale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul comunei Budacu de Jos – Florin Sandu Simionca și secretarul Primăriei Budacu de Jos – Florin Ioan Vărărean.
Scurt istoric
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Monariu a fost construită în anul 1954, la dorința și prin jertfa localnicilor și a preotului Ioan Banu. Lucrările au continuat și sub păstorirea preoților Augustin Stanciu și Alexandru Baba, finalizându-se în timpul păstoririi preotului Ștefan Moldovan, când s-a realizat și pictura, de către pictorul Viorel Nimigeanu. La data de 7 octombrie 1973, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.
În perioada 2019-2023, biserica a beneficiat de o serie de lucrări de renovare și înfrumusețare. La interior, acestea au constat în repararea pereților și refacerea picturii de către pictorul Radu-Emil Constantin, turnarea șapei, înlocuirea iconostasului, a geamurilor și a ușilor, înlocuirea instalației electrice, achiziționarea unor aplice și candelabre noi, achiziționarea unui mobilier nou, înlocuirea obiectelor liturgice, a cărților de cult și a praporilor. La exterior au fost reparați pereții bisericii și scările de la intrare, a fost reamenajată curtea: pavaj, gard nou din beton și panouri metalice.
Întregul efort a fost realizat sub coordonarea părintelui paroh Paul Adrian Marian, cu sprijinul comunității parohiale în sânul căruia s-a jertfit. Suport material şi uman a venit şi din partea Primăriei comunei Budacu de Jos.
Localitatea Monariu este filie a Parohiei Ortodoxe Simionești.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului