Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 9 iunie 2023, la un eveniment cultural-comemorativ dedicat Protopopului Grigore Pletosu (1848-1934), întâiul protopop ortodox al Bistriței – care a mutat sediul instituției în oraș, ilustru teolog, pedagog și cărturar ortodox transilvănean. Evenimentul a avut loc în localitatea natală a vrednicului de pomenire protopop, Chintelnic, județul Bistrița-Năsăud, chiar în ziua când s-au împlinit 175 de la nașterea sa.
Manifestarea a debutat la ora 10:00, la monumentul ridicat în memoria protopopului Grigorie Pletosu, amplasat în curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate, unde Mitropolitul Andrei, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire protopop, în prezența oficialităților județene și locale, a numeroși teologi, oameni de cultură, localnici și a altor invitați.
Apoi, în interiorul bisericii parohiale a avut loc Colocviul „Pro Memoria Grigore Pletosu – 175”, în cadrul căruia a fost lansată cartea „Grigore Pletosu după Grigore Pletosu”, scrisă de poetul Nicolae Băciuț – directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, fiu al satului și inițiatorul acestui colocviu.
Personalitatea protopopului Grigore Pletosu a fost evocată în alocuțiunile susținute de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan (fiu al satului), managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Alexandru Pugna, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș – poetul Nicolae Băciuț (fiu al satului), directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud – preotul Ioan Pintea, care a slujit timp de 14 ani în Parohia Chinelnic, precum și actualul paroh din Chintelnic – preotul Grigore Linul.
În cadrul manifesării, interpreta de muzică populară Camelia Pașca, care este președintele Asociației folclorice „La fântâna satului” din Șieu-Măgheruș, a interpretat pricesne.
Scurtă biografie
Protopopul Grigore Pletosu s-a născut la data de 9 iunie 1848, în localitatea Chintelnic, judeţul Bistriţa-Năsăud. A studiat la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud (1863-1871), la Institutul Teologic din Sibiu (1871-1874), continuând la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878). A fost profesor suplinitor (1878) şi definitiv (1882) de Română şi Filosofie, precum şi catehet pentru Religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud, până la pensionare (1909). A predat Patriarhului Miron Cristea, Mitropolitului Nicolae Bălan, Episcopul Nichita Duma şi poetului George Coşbuc.
A fost hirotonit preot în anul 1882, a construit prima biserică ortodoxă din Bistrița și a fost numit protopop, fiind întâiul protopop ortodox al Bistriței – care a mutat sediul instituției în oraș.
Figură marcantă a vieţii bisericeşti transilvănene, în egală măsură și a celei culturale, Grigore Pletosu a fost delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. De asemenea, acesta este ctitorul sediului Protopopiatului Ortodox Bistriţa şi al Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistrița, în curtea căreia este şi înmormântat. A trecut la cele veşnice în data de 4 noiembrie 1934.
În anul 1999, în Chintelnic a fost ridicat un monument în memoria protopopului Grigorie Pletosu, fiind sfințit la data de 8 noiembrie 1999, de vrednicul de amintire Mitropolitul Bartolomeu Anania. De asemenea, i-au fost dedicate mai multe cărți, studii și articole, dintre care amintim: „Pro Memoria Preot Protopop Grigore Pletosu” (Ioan Pintea), „Restitutio Grigore Pletosu” (Iuliu-Maxim Morariu), „Părintele protopop Grigore Pletosu (1848-1934) – profesor, teolog și cărturar ortodox transilvănean” (Dan Marius Goga), „Protopop Grigore Pletosu. Publicistică, vol.1” (Iuliu-Maxim Morariu și Dan Marius Goga) „Biografie-Album Grigore Pletosu” (Grigore Linul).
În memoria sa, în viitorul apropiat, la Bistrița, Arhiepiscopia Clujului va deschide Centrul Social-Educativ „Grigore Pletosu”, unde va funcționa o școală ortodoxă, cu cantină socială. Momentan au fost finalizate lucrările de reabilitare la fațada interioară a clădirii unde va funcționa centrul, iar etapa următoare include efectuarea finisajelor interioare.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului