Volumul colectiv „Biserica și statul: Perspective diacronice asupra unei relații polivalente” a fost lansat luni, 22 mai 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc de la ora 19:00, în sala de muzică „Vasile Petrașcu” din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, precum și a altor invitați de seamă.
În cadrul lansării au luat cuvântul și au prezentat noua apariție editorială: Preasfințitul Părinte conf. univ. dr. Benedict Bistrițeanul, pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, de la catedra de Drept Canonic și Administrație Bisericească a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul instituției de învătâmânt teologic clujean, care a fost moderatorul și gazda evenimentului. De asemenea, coordonatorul volumului, arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a vorbit despre conținutul cărții și despre actualitatea ei în lumea ortodoxă, iar pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, a rostit o alocuțiune și a apreciat lucrarea.
Volumul, apărut în primăvara acestui an la Editura Doxologia din Iași, este editat de către arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu și asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah, ambii cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Noua apariție editorială cuprinde mai multe lucrări și studii, fiind rezultatul unui amplu proiect de cercetare la care au luat parte teologi, cercetători și oameni de cultură. Astfel, contributorii acestui inedit volum sunt: Petre Guran, Mihail Mitrea, Răzvan Perșa, Alexandru Prelipcean, Cătălin Raiu, Emanuel Tăvală, Dragoș Herescu, Roger Coreșciuc, Cristian Romocea, Mihaela-Viorica Rușitoru, Ana Petrache, Petre Maican, Lucian Turcescu și Dragoș Ursu.
„Volumul de față însumează meditații asupra unor teme variate: aportul cultural și civilizațional al creștinismului în societate, raportul dintre imperium și sacerdotium în textele liturgice, legătura dintre canon și lege civilă în statul «creștin», sinergia dintre Biserică și stat în educație, credință vs. ideologie, secularizarea, raportul dintre teologie și drepturile omului, libertatea religioasă și rolul Statului în dialogul interreligios, relația dintre Biserică și curentul liber cugetător sau viața Bisericii în comunism etc”, a spus arhid. lect. Răzvan Brudiu.
La eveniment au participat studenți din cadrul facultății și doctoranzii care participă la Simpozionul internațional dedicat doctoranzilor, intitulat „Teologie, Imnografie, Melodică. Cercetare doctorală între acrivia științifică și mărturisirea doxologică”, care are loc în perioada 22-23 mai 2023, fiind organizat de Școala Doctorală de Teologie „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa