În perioada 13 februarie – 13 mai 2023, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Univerității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, împreună cu Asociația „Chip și Asemănare” și Departamentul de Studii Iconografice al Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice, a organizat Expoziția – concurs „Frumusețea” din cadrul Evenimentului „Ortodoxia”, ediția a II-a. Manifestarea s-a dorit a fi un mijloc de promovare a activităților artistice de la specializarea „Artă Sacră” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean, dar și un mecanism de apropiere a elevilor de liceu de lumea universitară și de promovare a artei sacre în spațiul românesc.
Concursul s-a adresat atât elevilor de liceu din toată țara, cât și studenților facultății, specializarea Artă Sacră, nivel licență și master. Cei peste 100 de participanți au realizat reprezentări plastice care s-au încadrat în tema generală „Frumusețea”.
Sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 18:00, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, la Galeriile „Ermineia” (etajul 1) și „Imago” (etajul 2), a avut loc vernisarea lucrărilor participanților și premierea câștigătorilor, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a numeroși artiști clujeni și oameni de cultură, precum și a unui public divers.
La vernisaj au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, prodecanul instituții de învățământ teologic – pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru. Aceștia au apreciat lucrările expuse și i-au felicitat pe concurenți și pe profesorii îndrumători, totodată îndemnându-i și invitându-i pe elevii de liceu să-și șlefuiască talentul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul specializării „Artă Sacră”.
Coordonatorii evenimentului și curatorii expoziției au fost conf. univ. dr. Claudia Cosmina Trif, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, și asist. asoc. univ. drd. Gabriel-Ștefan Solomon, cadru universitar al aceleiași facultăți și directorul Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
La finalul evenimentului au fost anunțați câștigătorii, iar premiile și diplomele le-au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
Premiile au constat în diplome de participare, materiale de pictură, dar și alte facilități, printre care posibilitatea de a fi admiși fără examen la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră. Organizatorii au oferit și un premiu special, în memoria lect. univ. dr. Paula Bud, din dorința Facultății de a păstra vie amintirea Paulei Bud.
Lucrările vor rămâne pe simeze până la data de 31 mai a.c., iar expoziţia poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00 – 20:00, accesul fiind gratuit.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa