Miercuri, 19 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea natală a Sfântului Ierarh Pahomie, Gledin, județul Bistrița-Năsăud.
Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, este prăznuit anual la data de 14 aprilie, dar pentru că anul acesta data de 14 aprilie coincidea cu Sfânta și Marea zi de Vineri – zi aliturgică, iar sărbătorirea unui hram sau a unei zile onomastice presupune bucurie, care nu se integrează cu perioada Săptămânii Patimilor, prăznuirea sfântului s-a făcut mai târziu.
Cu prilejul hramului, în biserica parohială „Sfânta Treime” din localitate, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului – arhid. Sergiu-Iustin Pop, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Romanului ș Bacăului – arhim. Andrei Ioniță, egumenul Schitului Pocrov (locul unde s-a nevoit Sf. Ier. Pahomie de la Gledin) – protos. Ambrozie Ghinescu, preotul paroh Ioan Titieni, precum și alți preoți invitați.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Turda, dirijată de preotul Sorin Dindelegan.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.
„Sfântul Ierarh Pahomie a fost chemat de Dumnezeu să slujească – mai întâi ca și călugăr, la Mănăstirea Neamț, apoi ca episcop al Romanului – , dar nu a păstrat bucuria slujirii și întâlnirii cu Domnul doar pentru el, ci s-a dus să o vestească și altora. (…) Nu există nimic mai frumos în această lume decât să îi slujești Domnului și, slujindu-i Domnului, să stai în casă cu El… sau Dumnezeu să își găsească casă în inima ta. Dumnezeu să se odihnească în inima ta, după cum și spunem într-un ecfonis: «că sfânt ești Dumnezeul nostru și întru sfinți Te odihnești». Aceasta este urarea pe care v-o fac dumneavoastă și o fac tuturor: să rânduiască Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Pahomie, cel ce este minunat întru sfinții săi, ca Domnul să se odihnească și în inimile noastre”, a spus ierarhul.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințiului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei si a multumit tuturor celor prezenți la hram, în frunte cu delegațiile clericilor din Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților si din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Parintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Romanului ș Bacăului, a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la sărbătoarea Sfântului Ierarh Pahomie si a dăruit Preasfintitului Părinte Benedict o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Catedralei Arhiepiscopale din Roman, precum si mai multe volume apărute la editura eparhiei.
Totodată, în calitate de gazdă, preotul paroh Ioan Titieni a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți.
La sărbătoarea comunității din Gledin au participat numeroși credincioși îmbrăcați în straie populare specifice zonei, precum și oficialitățile județene și locale, în frunte cu vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Camelia Tabără, primarul comunei Monor – Ioan Cira și managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Alexandru Pugna.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă Gledin este păstorită de preotul paroh Ioan Titieni, care desfășoară mai multe activități culturale și social-filantropice, printre care amintim: Colocviile de la Gledin, ajunse anul acesta la a IX-a ediție, eveniment desfășurat în perioada 18-19 aprilie 2023, precum și construirea Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana”, aflat în proximitatea bisericii, care a fost sfințit la data de 14 aprilie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor (județul Bistrița-Năsăud), în anul 1674. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Mai multe detalii despre viața sfântului AICI.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Fot credit: Ionuț Chifa