În ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, luni, 30 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu prilejul cinstirii celor trei mari dascăli ai lumii, protectorii spirituali ai tuturor școlilor teologice ortodoxe din lume.
Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, în frunte cu vicarul eparhial – pr. Dumitru Boca, decanul facultății – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia și directorul colegiului – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pace lumii și sufletelor noastre mare milă”, pornind de la troparul Sfinților Trei Ierarhi, care rezumă importanța praznicului: „Ca cei ce ati fost întocmai la obicei cu Apostolii şi lumii învăţători, rugaţi-vă Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă”.
De asemenea, ierarhul a vorbit despre viața și virtuțile Sfinților Trei Ierarhi, dar și despre tinerii care învață în școlile teologice și care sunt trimiși în lume „să împrăștie pacea lăsată de Domnul Hristos”. Pe de altă parte, Mitropolitul Andrei s-a întrebat cum se poate ca două țări ortodoxe, Rusia și Ucraina, care ar trebui să propovăduiască pacea și Evanghelia Domnului Iisus Hristos, să ducă un război una împotriva celeilalte. În acest context, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toți creștinii să se roage Bunului Dumnezeu să retrimită asupra întregului pământ pacea Sa: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă” (Ioan 14, 27).
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Andrei a hirotonit întru preot pe arhidiaconul lect. univ. dr. Daniel Mocanu, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pe seama paraclisului facultății.
Răspunsurile liturgice au fost date, în prima parte a slujbei, de Corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu; iar în cea de a doua parte, de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.
La finalul slujbei, despre importanța sărbătorii de azi pentru școlile teologice clujene au vorbit inspectorul școlar general al ISJ Cluj – prof. Marinela Marc și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.
Inspectorul școlar general Marinela Marc a explicat că în lumea în care trăim, în care exista atâta dezbinare, ură și violență, educarea tinerilor în spiritul valorilor moral-creștine este foarte importantă, iar în acest sens a dat drept exemplu Colegiul Ortodox, care a devenit o școală de referință în comunitatea clujeană.
La rândul său, arhim. prof. Teofil Tia a explicat că pacea poate fi răspândită în lume prin oameni care știu să iubească și acesta este scopul școlilor teologice: să-i învețe pe viitorii preoți și pe oameni „să fie focare ale dragostei”, să știe să răspândească dragostea pe pământ, dragostea aducătoarea de pace.
La această sărbătoare au participat studenți și elevi teologi, corpul profesoral al celor două scoli teologice clujene, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, oameni de cultură, precum și numeroși clujeni.
Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic
Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.
Cei trei ierarhi sunt serbaţi împreună la data de 30 ianuarie, încă din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în urma unei minuni. În vremea aceea, se pornise o dispută despre care este mai mare dintre cei trei. Pentru a pune capăt acestor dispute, Dumnezeu a rânduit ca printr-un episcop, Ioan al Evhaitelor, în urma unei vedenii în vis, să facă această propunere, toţi să fie serbaţi în aceeaşi zi, deoarece în cer sunt egali şi în unitate. Astfel, în anul 1084 s-a hotărât ca data de 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.
În calendarul ortodox, Sfinţii Trei Ierarhi sunt cinstiţi şi separat, după cum urmează: 13 noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur, 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare și 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa