Mănăstirea de la Petreștii de Sus din judetul Cluj și-a sărbătorit hramul. În acest an, sărbătoarea a fost una specială, deoarece a fost încununată de prezenţa icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea maramureșeană Dragomirești. Icoana a fost adusă duminică seara, la ora 19 30, când a fost întâmpinată de obștea mănăstirii împreună cu mulțimea de credincioși și a rămas la mănăstire până în această după-masă.
În aceste zile credincioșii și pelerinii veniți din mai multe zone ale Transilvaniei s-au închinat și au înălțat rugăciuni către Maica Domnului. Cei care au venit la mănăstire au putut participa în aceste zile la slujbe speciale. Programul liturgic a început de duminică seara când PS Episcop Vasile Someșanul a oficiat Taina Sfântului Maslu. Dimineață, de la ora 9:30, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de monahi, preoți și diaconi. În cadrul cuvântului de învățătură ierarhul a vorbit despre importanța sărbătorii în viața creștinilor de azi, îndemnându-i totodată la căința de păcate și punerea unui nou început în viața lor.
Mănăstirea “Schimbarea la față” din satul Petrestii de Sus, de pe platoul Cheile Turzii a fost una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania. Aceasta datează din secolul al XVII-lea, iar de-a lungul vremii a fost distrusă în totalitate. În 1998, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a fost reluată construcția mănăstirii. În prezent mănăstirea este în fază de pictură și se lucrează la finisajele exterioare, a precizat părintele stareț, Protosinghelul Teofil Popescu.
{joomplucat:38 limit=12|columns=4}