Vineri, 26 august 2022, a debutat la Cluj-Napoca „Întâlnirea tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”. Evenimentul reunește aproximativ 1500 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei. Timp de două zile, tinerii vor lua parte la un program complex, cu momente duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative.
Festivitatea de deschidere a avut loc de la ora 19:30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Au luat parte la momentul festiv cei cinci ierarhi ai Mitropoliei Clujului: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Întâlnirea a debutat cu Slujba de Tedeum oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, după care Părintele Mitropolit Andrei s-a adresat participanților, pe care i-a numit exemple demne de urmat pentru tinerii din întreaga țară.
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în cuvântul său de la deschiderea ITO Cluj-Napoca, a afirmat că iubirea de neam, credința și apostolatul tinerilor vor salva Biserica și neamul. Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe tineri să rămână legați de Cer.
Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului le-a vorbit tinerilor despre perioada în care a fost elev seminarist și student teolog la Cluj, și a subliniat nevoia de modele în vremuri tulburi.
Un cuvânt de bun venit le-a adresat tinerilor și inspectorul școlar general al județului Cluj, Marinela Marc, care le-a transmis să nu își irosească tinerețea, ci să încerce să își clădească un viitor rodnic.
A urmat apoi un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității „Babeș-Bolyai”. Au urcat pe scenă și interpreții de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan și Raul Oltean, dar și grupurile de muzică folk „Prieteni de poveste” și „Popa’s Band”. Spectacolul s-a încheiat cu un recital susținut de Ilinca și Gadjo Dilo.
Evenimentul, desfășurat sub genericul Rugăciunea ține lumea, își propune să ofere tinerilor posibilitatea de a se întâlni într-o atmosferă de dialog, prietenie, comuniune de credință și rugăciune.
Întâlnirea de anul acesta de la Cluj este organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Mai multe fotografii AICI.
Autor: Andreea Pâgleșan
Video: Cătălin Onicaș
Foto: Ionuț Chifa