Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat marți, 7 iunie 2022, la evenimentul comemorativ dedicat evreilor care au pierit în lagărele de exterminare naziste, la împlinirea a 78 de ani de la deportarea a 18.000 de evrei din Cluj și împrejurimi, adunați în ghetoul de la Fabrica de Cărămidă.
Manifestarea a debutat la Monumentul victimelor Holocaustului din Parcul Caragiale și a continuat la Sinagoga Neologică din Cluj-Napoca, cunoscută și sub denumirea de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”. La sinagogă au fost rostite mai multe alocuțiuni și a avut loc ceremonialul aprinderii celor șase candele, de către șase supraviețuitori, fiecare lumânare simbolizând un milion de oameni uciși în timpul Holocaustului. Printre vorbitori s-au numărat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz și alții.
A fost prima manifestare publică organizată în sinagogă după ce aceasta a fost reabilitată, se arată în comunicatul oficial al Comunității Evreilor din Cluj, organizatorii evenimentului comemorativ.
În intervalul 25 mai – 9 iunie 1944, 18 mii de evrei din Cluj și împrejurimi, adunați în ghetoul de la Fabrica de Cărămidă, au fost îmbarcați în 5 garnituri de tren cu destinația Auschwitz. Majoritatea lor au pierit în lagărele de exterminare naziste.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Comunitatea Evreilor din Cluj