În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 5 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Cojocna, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii de lemn, monument istoric, ce datează din secolul al XVIII-lea.
De la ora 8:30, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, care, în ultimii opt ani, a fost restaurată cu fonduri europene și cu sprijinul credincioșilor.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu, preotul paroh Georgel Rednic, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți pe tema „Unitate în Biserică, unitate în familie”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.
La finalul slujbei, preotul paroh Georgel Rednic a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, hramul bisericii-monument istoric, o bederniță și o traistă tradițională.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat preotului paroh Georgel Rednic Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar preotului Teodor Bîrsan, meșter restaurator, i-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători, în frunte cu primarul comunei Cojocna, ing Sorin-Radu Ranga, și preoteasa Natalia Rednic.
Tot astăzi, după Sfânta Liturghie, PS Părinte Benedict a sfințit capela mortuară din localitate, construită cu sprijinul Consiliului Local al comunei Cojocna și a altor binefăcători.
La slujbă au participat numeroși credincioși, autorități locale și reprezentanți ai bisericii greco-catolice, romano-catolice și reformate, în frunte cu vicarul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, preotul Marius Cerghizan.
Scurt istoric
Biserica – monument istoric, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a fost construită între anii 1794-1796, în formă de navă, din bârne de lemn de brad, pe fundație de piatră. Sfinţirea locașului de cult a avut loc în toamna anului 1796, însă fără participarea niciunui ierarh, deoarece în aprilie episcopul sârb Gherasim Adamovici moare, iar datorită conjuncturii de atunci a durat câţiva ani până la numirea unui nou ierarh. Antimisul dăruit de episcopul Dionisie Novakovici va fi folosit pe parcursul a nu mai puţin de trei secole. În prezent, acesta este păstrat în muzeul parohiei.
Restaurarea bisericii de lemn s-a realizat pe fonduri europene, proces care a început în 2014 și s-a finalizat în 2022. Proiectul a însemnat alocarea sumei de 200.000 euro, din care 40.000 euro contribuție proprie. Cu ajutorul lui Dumnezeu și contribuția a sute de binevoitori, restaurarea nu s-a rezumat doar la biserică în sine, așa cum se prevedea în proiectul european, ci, din fonduri proprii și implicare personală, s-a realizat și amenajarea exterioară, porțile de acces, împrejmuirea cu gard viu, drumul de acces de la poartă la biserică, lărgirea drumului pentru accesul auto pe două benzi și iluminatul stradal.
În localitatea Cojocna mai există și o biserică de zid, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, edificată între ani 2000-2014, fiind sfințită în data de 25 mai 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa