În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul Unit al Marii Britanii.
Cu acest prilej, în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Londra, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restâns de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Marii Britanii, preotul Silviu-Petre Pufulete, protopopul Londrei, preotul Constantin Popescu, care este și parohul bisericii parohiale, precum și preoții Ionel Rău și Ioan Ovidiu Pop.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre virtuțile femeii creștine.
„Referitor la misiunea și virtuțile femeilor mironosițe, femeilor creștine, Sfântul Apostol Petru, în prima sa epistolă, în capitolul 3, versetele 3 și 4, zice așa: «Podoaba lor nu e cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci e omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.» (…) Aceasta este femeia creștină, ea transmite din generație în generație credința și preocupările noastre sfinte”, a spus Înalpreasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a evocat un text al scriitorului Ernest Bernea, referitor la calitatea iubitoare a femeii, regăsit în cartea „Îndemn la simplitate”:
„Cine n-a văzut o femeie creștină aplecându-se ca o mângâiere peste oamenii nimănui? Cine n-a văzut-o mângâind un cap de copil sau sărutând un sărac? Femeia e mult mai înțelegătoare decât bărbatul față de tot ceea ce înseamnă viață. Ea iubește florile, iubește păsările și animalele, iubește oamenii, iubește toată zidirea lui Dumnezeu. O femeie inteligentă și blândă vine ca o lumină tămăduitoare peste rănile unui suflet încercat. […] Femeia creștină însuflețește totul, învăluie lucrurile cu cântec și caută fără încetare firele ascunse ale țesăturii vieții. Secretul său aici stă: în legătura permanentă cu izvoarele vieții. Ființă încă netulburată de erorile intelectualismului, ea are mai adânc simțul just al fiecărei situații sau lucru, are mai sigură intuiția lucrurilor neschimbătoare. Cum altfel s-ar explica plinătatea și focul rugăciunilor sale?”
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al parohiei, dirijat de protopsaltul Valentin Gheorghe.
La finalul slujbei, în semn de prețuire și respect, Înaltpreasfințitul Parinte Andrei a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici protopopului Marii Britanii, pr. Silviu-Petre Pufulete, și protopopului Londrei, pr. Constantin Popescu. De asemenea, le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși români, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei de proveniență. În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru pacea lumii și pentru cei care suferă din cauza războiului din Ucraina.
Scurt istoric
Din punct de vedere jurisdicţional, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Londra se află sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
A fost prima parohie apărută pe harta emigraţiei româneşti din Insulele Britanice, fiind înființată în anul 1964, la dorința vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, și funcţionează de la început într-o Biserică Anglicană, situată chiar în inima orașului londonez. Lăcașul de cult, care datează din anul 1831, a fost achiziționat în anul 2011 şi a fost sfinţit în data de 14 septembrie 2013.
În biserică se găseşte o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Pantanassa”, de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, precum şi părticicele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfântului Ierarh Nectarie şi Sfintei Ecaterina.
În cadrul parohiei funcţionează Şcoala Românească „Sfinţii Brâncoveni”, în regim de şcoala parohială, care are misiunea de a suplimenta educaţia copiilor afiliaţi Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Gheorghe” din Londra. Programul educational este structurat pe doua discipline: Cateheză şi Limba Română, iar planificarea activităţilor didactice este întocmită de profesori calificaţi. Calificările profesorilor sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi de Departamnetul pentru Educaţie din Regatul Unit.
Din 15 septembrie 2013, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, parohul bisericii parohiale este preotul Constantin Popescu, care este și protoiereul Londrei, avându-i alături în slujire pe preoții coslujitori Ionel Rău și Ioan Ovidiu Pop.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Alexandru Coman