Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit sâmbătă, 26 februarie 2022, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Păniceni, județul Cluj.
Cu acest prilej, în biserica parohială, înconjurat de un sobor de clerici, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Din sobor au făcut parte protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, preotul paroh Ștefan Tataru și alți preoți invitați.
În cadrul Liturghiei, PS Părinte Benedict a rostit rugăciuni pentru încetarea războiului din Ucraina și pentru pacea și ocrotirea poporului ucrainean, iar la ectenia pentru cei adormiți au fost pomeniți și cei care au murit în urma războiului din țara vecină.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, preoteasa Cristina Tatar a interpretat câteva pricesne.
După rugăciunea amvonului, ierarhul a sfințit o icoană a Maicii Domnului, ce a fost restaurată recent și a fost pusă spre închinare în biserică.
La final, părintele paroh i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, i-a oferit o icoană cu Sfântul Cuvios Isaac Sirul.
În semn de prețuire și recunoștință, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oferit diplome de aleasă cinstire tuturor binefăcătorilor parohiei, în frunte cu preotul paroh Ștefan Tataru.
După înmânarea diplomelor, copiii din zonă, coordonați de prof. Nicu Dinea, au susținut un miniconcert de pricesne și cântece religioase.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă Păniceni este parte integrantă din Protopopiatul Ortodox Huedin și cuprinde pe lângă satul Păniceni și filia Dumbrava, sat învecinat.
În satul Păniceni există două lăcașuri de cult: o biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, precum și o biserică de zid, edificată în perioada 1990-1997. Noul lăcaș de rugăciune a fost sfințit la data de 28 octombrie 2012, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa