În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 15 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Straja, județul Cluj.
Cu acest prilej, de la ora 17:00, în biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Alături de ierarh au slujit: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, și parohul comunității, preotul Dumitru Rodilă.
La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul pedagogic al canonului citit, precum și despre importanța postului ca mijloc de despătimire.
De asemenea, preotul paroh Dumitru Rodilă a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântare și prezență în mijlocul micii comunități din Straja, acum, la începutul Postului.
Localitatea Straja este filie a Parohiei Căpușu Mic, parte integrantă a Protopopiatului Huedin.
Marți, 16 martie, în cea de-a doua zi a Postului Mare, Părintele Mitropolit Andrei va oficia slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se citește a doua parte a Canonului cel Mare, în filia Călărași-Gară a Parohiei Călărași, din Protopopiatul Turda. De asemenea, miercuri și joi se va afla în alte două parohii din cuprinsul eparhiei, respectiv în Parohia Gârboul Dejului și în Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca.
Canonul Pocăinței
Încă din prima săptămână a Postului, cultul Bisericii este marcat de citirea, de luni până joi, în patru părți, a Marelui Canon, cunoscut drept Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
Canonul se citește în întregime în săptămâna a cincea din Postul Paștilor, în cadrul deniei de miercuri seara. Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.
Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.
Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului