În Duminica a 24-a după Rusalii, 8 noiembrie 2020, zi în care sunt prăznuiți și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Măgurele, comuna Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din Măgurele, care, în ultimii cinci ani, a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare.
Apoi, de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în proximinatea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Aurelian Poptean, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat cum au ajuns ca multe biserici din Transilvania să poarte hramul Sfinților Arhangheli.
„În tradiția noastră transilvăneană, foarte multe biserici au hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Lucrul acesta nu-i de acum, ci e de demult, pentru că în veacul al XIV-lea, biserica din Peri, din Maramureș, de dincolo de Tisa, primea mari privilegii și hramul Sfântul Mihail, de la Patriarhul de Constantinopol. Pe vremea aceea, Perii nu erau în Ucraina, ci în Ardeal. Așadar, biserica din Peri, fiind foarte cunoscută, oarecum maica bisericilor din Transilvania, multe biserici au primit hramul Sfinților Arhangheli”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Alin Georgian Constantin Miheștean, pe seama Capelei Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Savaot” din Bistrița.
Pentru întreaga activitate pastorală, în semn de apreciere și respect, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Aurelian Poptean. De asemenea, toți binefăcătorii au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.
Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor, a fiilor satului și a autorităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de Covid-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Scurt istoric
Lăcașul de cult din satul bistrițean Măgurele, filie a Parohiei Mărișelu, a fost construit între anii 1896-1900 și a fost sfințit 4 ani mai târziu, în 1904.
În cei peste 115 ani de la momentul sfințirii, biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a trecut prin mai multe lucrări de restaurare. Începând cu anul 2015, a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior. S-a lucrat la subzidirea bisericii, la acoperiș și a fost refăcută pictura sfântului lăcaș de rugăciune. De asemenea, a fost amenajată curtea bisericii.
Astăzi, 8 noiembrie 2020, în ziua resfințirii, biserica a primit și un al doilea sfânt ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Nectarie, pomenit la data de 9 noiembrie în calendarul creștin ortodox.
Astfel, luni, 9 noiembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, comunitatea ortodoxă din satul Măgurele va serba pentru prima dată cel de-al doilea hram. Evenimentul va fi marcat prin oficierea Sfintei Liturghii, în sobor de preoți, alături de părintele paroh Aurelian Poptean.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Mihaela Ivan / Consiliul Județean Bistrița-Năsăud