Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 3 noiembrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Strâmba și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în biserica așezământului monahal, în prezența chiriarhului locului și a preoților bistrițeni.
La finalul slujbei, la propunerea protopopului de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a acordat Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropopliei Clujului, jurnalistului și scriitorului Menuţ Maximinian, directorul ziarului „Răsunetul” din Bistrița-Năsăud, în semn de recunoștință și apreciere pentru promovarea valorilor tradiționale creștine în cărţile lui, dar şi prin eseurile din revistele Tabor şi Renaşterea, ale Mitropoliei Clujului, fiind colaborator permanent, la fel şi prin emisiunile de la Radio Renaşterea. O rubrică creştină are şi ziarul pe care îl manageriază, Răsunetul.
„Înaltpreasfinţia voastră, mereu alături de Biserica noastră, prezent la toate evenimentele importante prin care aducem Slavă Domnului, promotor în scris al mesajului creştin, atât prin cărţile ce vorbesc de credinţă şi tradiţie, dar şi prin articolele din presă, colaborator al revistelor mitropoliei şi al Radio Renaşterea, un reprezentant de cinste al intelectualilor noştri, fiind membru în toate forurile profesioniste, Menuţ Maximinian îşi mărturiseşte, prin tot ceea ce face, credinţa. Ziarul pe care îl conduce este un Răsunet din Imnul naţional, care transmite mesaje bune, adevărate şi frumoase tuturor românilor. Menuţ este mereu lângă Biserică, lângă noi, mesajul său ajungând în casele noastre, fie online, fie prin ziarul tipărit, cu cele mai frumoase şi obiective gânduri. Ziarul Răsunetul găzduieşte în vremurile grele pe care le parcurgem mesajele preoţilor noştri, predicile lor găsindu-se în coloanele acestuia. Apoi, Menuţ Maximinian adună din lada de zestre a poporului nostru toate obiceiurile bune şi frumoase, pe care le aşează în cărţi premiate la nivel naţional şi internaţional. Prin el, lada de zestre a bistriţenilor este cea mai bogată, adunând tot ce este bun, frumos şi creştinesc. Pentru aceasta, propun să-i acordaţi cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei noastre, Crucea Transilvană”, a declarat protopopul Alexandru Vidican, la finalul slujbei de Te Deum.
Lucrările conferinței s-au desfășurat în sala de ședințe a mănăstirii, fiind deschise și prezidate de Părintele Mitropolit Andrei. Ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc. Totodată, a argumentat tema omagială a anului 2020, proclamat ca „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Invitatul special al conferinței de toamnă, părintele conf. univ. dr. habil. Gabriel-Viorel Gârdan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere intitulată „Dimensiunea filantropică a pastorației părinților și copiilor”, atrăgându-le atenția clericilor prezenți asupra faptului că „nu există pastorație ziditoare și roditoare fără filantropie”.
Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican.
Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, în cele 9 protopopiate ale eparhiei, primăvara și toamna, și sunt prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, conferințele de primăvară nu au mai avut loc, astfel că tema conferințelor de toamnă a cuprins ambele tematici propuse de Patriarhia Română pentru anul 2020, și anume: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Binecuvântarea demisolului bisericii parohiei bistrițene „Sf. Pahomie de la Gledin”
Tot astăzi, cei doi ierarhi au binecuvântat spațiul de slujire de la demisolul bisericii parohiei „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” din Bistrița, pentru a se putea oficia sfintele slujbe. Lăcașul de cult este în fază de construcție, a fost ridicat până la cota 0, fiind turnată fundația și placa.
În semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea pastorală desfășurată până în prezent, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul bisericii, preotul Marius Dan Cârcu.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Pr. Emanuel Vidican