Joi, 24 septembrie 2020, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la primul hram al Așezământului social pentru copii orfani de la Dorolea, comuna Livezile, județul Bistrița-Năsăud, pus sub ocrotirea Sfântului Siluan. Cu acest prilej, ierarhul a pus piatra de temelie pentru noua biserică și a binecuvântat locul unde va fi construit viitorul așezământ social, care va fi administrat de Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva și va găzdui 50 de copii orfani.
De la ora 10:00, pe o scenă special amenajată, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, ctitori, binefăcători și susținători ai proiectului social.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, starețul Mănăstirii Rebra-Parva, protosinghelul Chiril Zăgrean, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfântul Siluan și modul de a păstra harul Sfântului Duh”.
„Pentru a păstra harul Duhului Sfânt în noi trebuie să fim în stare să îi iubim pe vrășmașii noștri și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate necazurile ce le îngăduie să vină peste noi. Ne dorim, din toată ființa noastră, să păstrăm harul Duhului Sfânt în noi, ca să Îl putem vedea pe Domnul Hristos, după cum l-a văzut Sfântul Siluan și l-a marcat pentru totdeauna. (…) Ne este cunoscut faptul că Sfântul Siluan este prețuit și de celelalte confesiuni creștine, pentru că Cuviosul Siluan este sfântul dragostei absolute, este sfântul care ar vrea sa-i vadă apropiindu-se pe toți oamenii de pe pământ, pe toți creștinii, de orice confesiune ar fi ei”, a spus Înltpreasfințitul Părinte Andrei, în omilia sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de călugării de la Mănăstirea Rebra-Parva.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică, cu hramul „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul”, și a binecuvântat locul unde va fi edificat viitorul așezământ social.
Potrivit părintelui stareț, protosinghelul Chiril Zăgrean, finanțarea centrului social se va face exclusiv din fondurile mănăstirii și din donații.
Lucrările de construcție au început în vara acestui an, pe un teren de 2,5 hectare, donat de familia Dedean Ioan, împreună cu fiii Bogdan şi Alin Ionuț.
Așezământul va fi compus din opt clădiri, printre care o biserică, un cabinet medical, ateliere de creație și alte anexe. În prezent, prima clădire a fost ridicată la primul nivel, iar la biserică a fost turnată fundaţia.
„Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei cu drag ne-a binecuvântat această lucrare pe care, iată, astăzi, ca un început, a venit şi a pus piatra de temelie la biserica care se va zidi. Proiectul în sine conţine opt clădiri, construcţii, cea din faţă, biserica de aici, iar în spatele bisericii, până spre râu, vor mai fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, şase case unde-şi vor găsi adăpost aproximativ 50 de copilaşi orfani, la care noi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi ocrotirea Sfântului Siluan, vom fi şi mamă, vom fi şi tată, vom fi şi învăţători, şi ajutători în demersul şi formarea lor şi ca oameni, trupeşte gândind lucrurile, dar şi ca intelect, ca oameni care să aducă folos acestei lumi prin ceea ce vor fi, prin educaţia lor”, a spus coordonatorul așezământului social, starețul Chiril Zăgrean.
În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat diplome de aleasă cinstire tuturor celor care au contribuit la punerea pietrei de temelie a aşezământului şi, implicit, a bisericii. Printre cei care au primit diplome se numără preşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul comunei Livezile – Traian Simionca, familia Dedean, cea care a donat terenul (Ioan, împreună cu fiii Bogdan şi Alin Ionuț), arhitectul Chifăr Călin de la Cluj (care a dăruit şi macheta bisericii), împreună cu Hrişman Olimpia şi diriginţii de şantier Ciobotă George şi Maria Ţuţuruga, constructorul Vasile Scurtu (împreună cu fiii David şi Alex), Scurtu Ioan de la Dimex (împreună cu copiii Dan şi Ioan Nicolae), Alexandru şi Darius Simionca de la SC Îndemînarea, Melente şi Darius Horoba de la Transmixt, Alexandru Roman – Electrica şi Gavril Ursa – Electro Ursa, Ioan Istrate – Cofetăria Cristina, și alți oameni de bine, după cum informează Ziarul Răsunetul.
Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Mai multe fotografii AICI
Joi, 24 septembrie, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 24 septembrie 2020
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Menuț Maximinian / Ziarul Răsunetul