La praznicul Schimbării la Față a Domnului, joi, 6 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Cheile Turzii din localitatea Petreştii de Sus, județul Cluj, cu prilejul hramului așezământului monahal.
De la ora 10:00, la altarul de vară din curtea mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, starețul așezământului monahal, arhimandritul Teofil Popescu, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Intrăm în bucuria Schimbării la Față, dacă acceptăm și Crucea”.
În cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Paisie Borza, viețuitor al sfintei mănăstiri.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala bărbătească „Theophilos” a Asociației Turda Tin, dirijată de preotul Sebastian Zăhan. La chinonic, Grupul „Felicitas” al Parohiei „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii a interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.
La final, părintele stareț Teofil Popescu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți.
Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Scurt istoric
Mănăstirea de călugări de la Petreştii de Sus este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Transilvania. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, datează începuturile mănăstirii în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Mult timp așezământul monahal a fost un centru de cultură, destinat educării copiilor şi tinerilor din zonă. Revoluţia de la 1848 a dus la distrugerea mănăstirii, iar în perioada interbelică preotul Vasile Sinu, ajutat de enoriaşi, a refăcut vechea mănăstire, care a fost sfinţită în anul 1937. În 1998, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, a fost reluată construcţia așezământului monahal. În prezent, pe lângă biserica nouă, există un paraclis, un corp de chilii şi anexe. Biserica mare a fost sfințită la data de 6 august 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Așezământul monahal păstrează spre închinare particele din moaștele Sfintilor Cuvioși Sila, Paisie si Natan, de la Mănăstirea Sihastria Putnei.
Mai multe fotografii AICI
La praznicul Schimbării la Față a Domnului, joi, 6 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 6 august 2020
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului