În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 31 mai 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul bistrițenilor, pentru prima dată în calitate de arhiereu, la Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII).
Cu acest prilej, de la ora 10:00, în fața Monumentului „Panteonul Bistriței” din curtea bisericii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.
Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor și a oficialităților locale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind pe tema „Cine este Hristos, cine este omul?”.
Omul este cel care se uită la Hristos, și se descoperă în Hristos. Hristos este chipul omului deplin. Să privim la El și să înțelegem cine este omul. Așa arată omul frumos, sănătos, cum arată Hristos. Acolo suntem chemați să ajungem, la chipul și asemănarea Lui.
Singurul lucru adevărat, iubiți frați și surori, este viața veșnică. Toate sunt schimbătoare, vedeți, când ne este mai bine, Dumnezeu îngăduie una sau alta dintre greutăți, și parcă totul poate să se sfârșească. Viața noastră atârnă de un fir de ață și totuși atât de mult investim în această viață și atât de puțin investim în viața viitoare. Atât de puțin ne preocupă, chiar și pe noi, cei care venim la biserică, viața veșnică. Dacă ar fi să alegem, parcă mai ușor e să îți dorești ceva pe care poți să pui mâna: o casă, o mașină, un apartament sau mai știu eu ce altceva, toate, de altfel, necesare. Dar, când vine vorba de viața veșnică, foarte puțin ne preocupăm. Și dacă este să ne întrebăm sincer și acum, cât din timpul meu, din 24 ore pe zi, îl investesc, ca să folosesc un cuvânt modern, îl investesc înspre profitul vieții veșnice? Cât din timpul meu? Câteva clipe? Câteva minute? Dă, Doamne, măcar atât să fie. Dumnezeu a îngăduit și această molimă, ca să nu ne mai uităm atât spre pământ și, din nefericire, noi ne panicăm tot mai tare, pentru că suntem tot mai pământeni, suntem tot mai înfipți în acest pământ și ne e teamă, foarte teamă, de boală, de moarte mai ales. Astfel, Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să ne ridicăm ochii, să privim mai mult înspre cer.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Aurel Bîrta. De asemenea, s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
La finalul slujbei, preotul paroh Alexandru Vidican, protopop de Bistrița, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. De asemenea, ierarhul a primit în dar trei volume despre istoria Bistriței și a localităților vecine, semnate de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, profesor la Facultate de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, respectiv de pr. prof. Nicolae Feier.
Istoricul Bisericii „Coroana Maicii Domnului Panta Nossa”
Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII). Sfântul lăcaș a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc.
Începând cu 2017, lăcașul a intrat într-un amplu proces de conservare şi renovare, atât la interior, cât și la exterior, fiind resfințit de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, cu prilejul hramului.
Biserica este cunoscută și sub numele de „Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea „coroanei habsburgice”, ca biserică militară.
În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul prof. Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. De asemenea, slujește și preotul Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.
Parohiile dețin o casă parohială, „Casina Română”, construită în anul 1680, declarată monument istoric, în care funcționează astăzi Protopopiatul Ortodox Bistrița.
În curtea bisericii s-a construit un monument închinat sfinților, eroilor și oamenilor de seamă ai județului Bistrița-Năsăud, monument intitulat „Panteonul Bistriței”.
Mai multe fotografii AICI
În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 31 mai 2020, Preasfințitul Părinte Benedict…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 31 mai 2020
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului