În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Rusul, miercuri, 27 mai 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din cartierul clujean Gheorgheni, cu prilejul hramului paraclisului de la demisolul lăcașului de cult.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie în fața bisericii, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, în prezența credincioșilor, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Din sobor au făcut parte: preotul paroh Ioan Goje, preotul coslujitor Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea, și diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretar de cabinet al Episcopului-vicar.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, PS Benedict Bistrițeanul a vorbit despre viața pilduitoare a Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul.
„Trei lucruri reținem din pilda Sfântului Ioan Rusul: credința – care este viața noastră, iar dacă cineva ne cere să o negociem, să răspundem clar: poți să-mi iei orice altceva, dar credința din suflet, din inimă și din manifestările exterioare nu mi-o poți lua; rugăciunea – cât mai intensă, frecventă și cuprinzătoare, și participarea la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Sfintele Taine.”
În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” a fost înfiinţată în anul 1958, fiind situată pe strada Tache Ionescu, nr. 86, din cartierul clujean Gheorgheni.
La data de 16 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie a noii bisericii, la demisolul căreia s-a amenajat un paraclis pus sub ocrotirea Sfântului Ioan Rusul. În 26 octombrie 2016, în ziua de pomenire a Sf. M. Mc. Dimitrie, Mitropolitul Andrei a târnosit sfântul lăcaș, care, în prezent, se află în stadiu pe pictare.
Lăcașul de cult este păstorit din anul 1991 de preotul paroh Ioan Goje, avându-l alături pe preotul coslujitor Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.
Mai multe fotografii AICI
În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Rusul, miercuri, 27 mai 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 27 mai 2020
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului