Mănăstirea clujeană „Sfânta Elisabeta” și-a sărbătorit ocrotitoarea în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a Preasfințitului Părinte Vasile Flueraș. Cu ocazia hramului, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor restrâns de slujitori. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului, împreună cu obștea au întampinat procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat un cuvânt duhovnicesc viețuitoarelor așezământului monahal. Raportându-se la Sf. Elisabeta, ierarhul a vorbit despre sfințirea vieții. De asemenea, rugăciunile ÎPS Sale au fost adresate și celorlalți sfinți pomeniți în aceste zile.
După oficiera Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Vasile, soborul de slujitori și obștea mănăstirii au întampinat procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, vineri, 24 aprilie 2020, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în cele două reședințe de județ ale eparhiei: Cluj-Napoca și Bistrița, pentru a oferi o mângâiere sufletească bolnavilor, care suferă în spitale sau la casele lor de pe urma noului coronavirus, dar și pentru a-i întări pe medici și pe cei care muncesc în spitale.
Mânăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1934 de vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan, la propunerea Societății Ortodoxe a Femeilor Române.
A funcționat o perioada în clădirea „vechii teologii” de pe strada Avram Iancu, nr. 6, punându-se astfel, bazele unui Institut al surorilor de caritate.
Desființat în timpul regimului comunist, așezământul monahal a fost reînființat în anul 2011, la inițiativa ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Mănăstirea este situată pe strada Arţarului, în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. Aici vieţuiesc 7 maici, conduse de maica stareță, stavrofora Maria Asaftei, iar duhovnicul mănăstirii este protos. Siluan Popescu.
Sfânta Cuvioasă Elisabeta, cea care ocroteste mănastirea clujeană, este pomenită anual în calendarul ortrodox pe 24 aprilie.
S-a născut în cetatea Heracleea Traciei si dupa ce a ramas orfană la vârsta de 12 ani, şi-a împărţit averea săracilor şi a intrat în obştea mănăstirii Sfântul Gheorghe, din Constantinopol.
Sursa: Radio Renașterea
Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro