În prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, 2-5 martie 2020, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, studenți teologi și elevi seminariști, de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu, vor participa la slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia se va citi Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La finalul fiecărei seri de rugăciune, un invitat special va rosti un cuvânt de învățătură, meditând împreună cu cei prezenți la perioada pregătitoare și premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.
Luni seara, 2 martie 2020, de la ora 18:00, în prima zi a Postului Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, lector universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a ținut un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre rostul postului.
„Postim de dorul de a ne întâlni cu Hristos”, a spus PS Benedict.
Program liturgic-duhovnicesc pentru elevii şi studenţii teologi
În prima și ultima săptămână din Post, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca intensifică programul de rugăciune prin participarea la slujbele speciale care se săvârșesc în această perioadă la capelele școlilor teologice și la Catedrala Mitropolitană. Totodată, în această perioadă au loc conferințe pe teme duhovnicești și diverse cuvântări, susținute de invitați speciali. Programul slujbelor aici
De asemenea, în fiecare joi seara, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Filiala Cluj-Napoca (A.S.C.O.R. Cluj) organizează în perioada Postului Mare serile duhovniceşti pentru studenţi şi publicul larg. Conferinţele, cu o tradiţie de peste 25 ani, ne invită şi ne învaţă să pătrundem mai adânc în trăirea spiritualităţii creştin-ortodoxe, mai ales în perioada de post şi rugăciune.
Ciclul serilor duhovniceşti din acest Post va debuta joi seara, 5 martie 2020, cu participarea părintelui Florin Stan, protopop al Protopopiatului Lăpuș și inspector catehetic pentru tineret în cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care va vorbi pe tema „Tinerețea, vârsta slujirii lui Dumnezeu”.
Canonul Pocăinței
Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de marți, oficiată luni seara.
Încă din prima săptămână a Postului, cultul Bisericii este marcat de citirea, de luni până joi, în patru părți a Marelui Canon, cunoscut drept Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
Canonul se citește în întregime în săptămâna a cincea din Postul Paștilor, în cadrul deniei de miercuri seara.
Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.
Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.
În curs de actualizare…
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro