În Duminica a XVII-a după Rusalii, 2 februarie 2020, la Praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, la finalul slujbei, au fost comemorați cei doi ierarhi vrednici de pomenire, Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania.
De la ora 10:00, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care slujitorii catedralei și preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Bătrânul virtuos își sfârșește viața întâlnindu-l pe Dumnezeu”, dându-l exemplu în acest sens pe Sfântul și Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu.
„Bătrânul virtuos își sfârșește viața întâlnindu-l pe Domnul. Dacă e să subliniem calitățile pe care le-a avut Dreptul Simeon, le citim în Evanghelia după Luca, în capitolul 2, versetul 25. Întâi de toate se spune că era drept, era drept în relațiile cu semenii săi, dăruia fiecăruia ce i se cuvine, era un om drept, împlinea Legea lui Moise, dădea celui cu darea – darea, celui cu cinste – cinstea, tuturor toate le dădea ceea ce era dator să le dea. Omul acesta era drept, drept în raport cu semenii săi. Și apoi, în al doilea rând, zice versetul 25, că era temător de Dumnezeu, era un bătrân cu frică de Dumnezeu, un om al rugăciunii, un om care mergea la Templu, un om care își îndeplinea toate îndatoririle sale spirituale.”, a subliniat ierarhul.
În cadrul slujbei, diaconul Simion-Valeriu Toderean a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Măcicașu, Protopopiatul Cluj I.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.
La finalul slujbei, a fost săvârșit un parastas pentru vrednicii de pomenire: Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc mâine, 3 februarie, 84 de ani, și Mitropolitul Bartolomeu, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit, vineri, 31 ianuarie 2020, 9 ani.
Cu această ocazie, Mitropolitul Andrei a vorbit despre personalitatea celor doi mari ierarhi ai Clujului. Mai apoi, Înaltpreasfințitul Andrei a depus flori la statuile celor doi ierarhi pomeniți, aflate în fața Catedralei. Acestea au fost inaugurate și sfințite în anul 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului a marcat simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării.
De asemenea, alături de soborul de preoți și de credincioși, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat o slujbă de pomenire la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la subsolul Catedralei Mitropolitane.
Scurtă biografie: Episcopul ctitor Nicolae Ivan și Mitropolitul fondator Bartolomeu Anania
Episcopul Nicolae Ivan (17 mai 1855 – 3 februarie 1936) este reîntemeietorul Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, acesta a dus la împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.
Alături de numele primului episcop al Clujului, la loc de cinste, se află și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), un om care nu a știut ce este frica și care a făcut istorie. Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.
Biografia completă a Episcopului Nicolae Ivan poate fi consultată AICI, iar a Mitropolitului Bartolomeu AICI
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro
În Duminica a XVII-a după Rusalii, 2 februarie 2020, la Praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 2 februarie 2020