Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 24 ianuarie 2020, la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.
De la ora 10:00, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit o slujbă religioasă, înconjurat de un sobor de preoți, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, vizavi de Palatul Administrativ din municipiul Cluj-Napoca.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit celor prezenți despre înțelepciune, pornind de la cuvintele înțeleptului Isus, fiul lui Sirah, care dând glas înțelepciunii, în cartea sa zice așa: „cu trei virtuți m-am văzut împodobită: cu unirea dintre frați, cu dragostea dintre prieteni și cu buna înțelegere între soț și soție. Aceste adevăruri rămân valabile și astăzi. Pe 24 ianuarie 1859, Muntenia și Moldova s-au unit, unirea între frați, Unire pregătită de către unioniștii care așteptau de multă vreme această clipă. (…) Noi, cei de astăzi, uitându-ne în sus, la imaginea lor, dăm slavă lui Dumnezeu că s-a înfăptuit «Unirea de bază», după cum o numește Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca apoi să aibă loc Unirea cea Mare, la 1 decembrie 1918. Veșnică pomenire celor ce au luptat pentru Unirea de bază și pentru Unirea cea Mare, iar domniilor voastre, care sunteți prezenți la această festivitate, vă dorim ani mulți, buni și fericiți.”, a conchis Mitropolitul Andrei.
Ceremonia publică, organizată de Instituția Prefectului – Județul Cluj, în cooperare cu Divizia 4 Infanterie „Gemina” și Primăria municipiului Cluj-Napoca, a cuprins următoarele momente: prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, depuneri de coroane și jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare și Hora Unirii.
La eveniment au luat parte autorități militare, locale, județene și centrale, printre care: prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, alături de oameni de cultură și numeroși clujeni, mulţi îmbrăcați în costume populare.
„Dincolo de unitatea de limbă, de credință, de tradiții, ceea ce transformă un popor în națiune este «voința de a trăi împreună», după cum spunea omul de cultură francez Ernest Renan. Este de datoria noastră să consolidăm națiunea română, să ducem mai departe această moștenire și să continuăm împreună parcursul României în Uniunea Europeană.”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în alocuțiunea rostită.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, compusă din efective ale militarilor, jandarmilor și pompierilor clujeni, în frunte cu fanfara militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, urmată de tradiționala Horă a Unirii.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 24 ianuarie 2020