În Duminica a XVI-a după Rusalii, care coincide cu Ziua Națională a României, 1 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La finalul Sfintei Liturghii, în prezența autorităților militare și civile și a mii de credincioși, ierarhul a oficiat slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc.
De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi de la Centrul Eparhial, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și slujitori ai catedralei.
După citirea evangheliei duminicale, Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Păcatul nelucrării”. Pornind de la pilda talanților, chiriarhul i-a îndemnat pe credincioși să-și cultive darurile primite de la Dumnezeu.
Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
La finalul Liturghiei, Mitropolitul Clujului a oficiat o slujbă de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918. De asemenea, a rostit un cuvânt evocator.
„În anul acesta s-a potrivit ca Ziua Națională să fie duminica, zi importantă, și sufletește mergem cu gândul înapoi, atunci, la 1 decembrie 1918, și realizăm câtă bucurie, câtă euforie a fost pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia. Sunt 101 ani de când a avut loc Adunarea de la Alba Iulia. […] Noi încercăm ca aceste sentimente să le resuscităm în sufletele noastre: dragostea față de țară și față de toate darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat peste aceste plaiuri.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Evenimentele dedicate Zilei Naționale au continuat în Piața Avram Iancu, unde, de la ora 12:30, a avut loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca – primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal.
Construită în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan, acestei catedrale i s-a acordat, încă de la început, o importanţă naţională, ea fiind primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. La sfinţirea ei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.
În prezent, în fața Catedralei Mitropolitane se găsesc statuile a doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: a Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul catedralei, și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, fondatorul Mitropoliei Clujului. Acestea au fost inaugurate și sfințite anul trecut, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului a marchat simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării.
Mai multe fotografii AICI
În Duminica a XVI-a după Rusalii, care coincide cu Ziua Națională a României, 1 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 1 decembrie 2019
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro