Luni, 18 noiembrie 2019, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, a avut loc Conferința preoțească semestrială de toamnă pentru clericii din Protopopiatele Cluj I și Cluj II.
Conferința a fost deschisă cu o slujbă de Te Deum, oficiată de la ora 10:00, în capela Facultății, în prezența chiriarhului locului, a consilierilor eparhiali, a celor doi protopopi și a preoților din cele două protopopiate.
Întâlnirea celor aproximativ 200 de preoți a continuat în Aula instituției de învățământ teologic, unde Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit și a argumentat tema omagială a anului 2019.
Diaconul lect. univ. dr. Olimpiu-Nicolae Benea, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o conferință pe tema: „Dileme traductologice în ediţiile Sfintei Scripturi: Nicodim Munteanu (1944) şi Iustin Moisescu (1982). O diagnoză în contextul traducerilor româneşti”, evidențiind contribuția adusă de cei doi patriarhi la traducerea Bibliei, precum și alte aspectele importante din viaţa lor.
De asemenea, domnul Sorin Câlea, consilierul economic al eparhiei, a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și misionar, care vizează colecta de la începutul Postului Nașterii Domnului, pentru oamenii cu posibilități material reduse, precum și obligativitatea de a încheia o poliță de asigurare pentru bisericile și casele parohiale din cuprinsul eparhiei.
Spre finalul întâlnirii, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, și protopopul de Cluj II, preotul Alexandru-Constantin Ciui, au oferit detalii despre proiectele finalizate în cursul anului 2019, precum și despre cele aflate în curs de desfășurare, sau viitoare. Printre proiectele aduse în discuție s-a numărat și salvarea bisericii de lemn, monument istoric, din Săliștea Veche.
Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți.
În cursul săptămânilor trecute, conferințele de toamnă s-au desfășurat în Protopopiatele Năsăud, Huedin, Bistrița și Beclean. Marți, 19 noiembrie, Părintele Mitropolit Andrei se va întâlni cu preoții din Protopopiatul Dej, urmând ca săptămâna viitoare să se întâlnească cu cei din Protopopiatele Gherla și Turda.
Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, în cele 9 protopopiate ale eparhiei, primăvara și toamna, și sunt prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Anul acesta, la conferintele de primăvară tema întâlnirilor a fost legată de Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), iar la conferintele de toamnă a fost abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2019, și anume: Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.
Mai multe fotografii AICI
Luni, 18 noiembrie 2019, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului,…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 18 noiembrie 2019
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro