Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit luni, 21 octombrie 2019, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de aproximativ 50 de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale și județene și a sute de credincioși.
Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă”, protosinghelul Teofan Timiș, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, stareți, duhovnici de mănăstiri și preoți din cuprinsul eparhiei.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Să fim mărturisitori”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-i ia modele de credință si mărturisire pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni.
„Fiți mărturisitori, căci credința voastră dreaptă și împărtășirea ei celor ce nu o au va schimba lumea-n bine. (…) Avem nevoie de bunătate, de valori, de credință și tradiții. Acestea ne țin drepți, demni și ne apropie de Dumnezeu.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Armonia a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Târgu Lăpuș, dirijată de Viorel Danciu, fiu al satului Ciceu-Corabia. La chinonic, un grup de credincioase din Parohia Salva, îmbrăcate în straie populare specifice Țării Năsăudului, au interpretat mai multe pricesne.
Pentru aportul adus la edificarea mănăstirii și în viața comunității eclesiale din zonă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat primarului comunei Ciceu-Mihăiești, Valentin Mureșan, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.
De asemenea, părintele stareț Teofan Timiș a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la sărbătoarea așezământului monahal.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Andrei a vizitat șantierul mănăstirii. Biserica de zid a fost ridicată până la cota 0, fiind turnată fundația și placa. Piatra de temelie a fost pusă la primul hramul, în anul 2015.
Istoric
Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, este situată la poalele Cetății Ciceului, fiind înfiinţată în anul 2014, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureşan. Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, așezământul monahal îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.
Părintele Teofan Timiş, stareţul mănăstirii, a reuşit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală, un mic paraclis şi să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii. Anul acesta biserica de zid a mănăstirii a fost ridicată până la cota 0, fiind turnată fundația și placa.
Mănăstirea se află în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe lăcaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. De asemenea, a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos.
La Cetatea Ciceului, monument istoric din secolele XIII-XIV, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareş. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.
Mai multe fotografii AICI
Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit luni, 21…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 21 octombrie 2019
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro