Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit luni, 14 octombrie 2019, hramul, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul s-a aflat în capitala Moldovei la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, încă de duminică seara, din ajunul sărbătorii, fiind însoțit de consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, și de prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul conf. univ. dr. Cristian Sonea.

Iaşiul a devenit, în aceste zile, Cetatea Ortodoxiei românești. Peste 100.000 de credincioși veniți din întreaga lume s-au rugat în această perioadă și au adus prinos de mulțumire Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei sfinte moaşte se află în Moldova din anul 1641.

Cu acest prilej, în ziua hramului, 14 octombrie,  Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat, pe bulevardul Ștefan cel Mare, de către Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos și insulele Diapontice, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți 17 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, în prezența a peste 30.000 de pelerini.

Din soborul ierarhilor au făcut parte:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Nathanael, Mitropolit de Amantia,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,
  • Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum,
  • Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor,
  • Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului,
  • Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei,
  • Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi,
  • Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud,
  • Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor,
  • Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului,
  • Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor,
  • Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Răspunsurile la strană sunt date de către Corurile „Sanctus” și „Chivotul” ale Catedralei Mitropolitane din Iași. Înainte de Sfânta Liturghie, ierarhii s-au închinat la cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. 

După citirea Sfintei Evanghelii, ÎPS Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, a adresat miilor de credincioși un cuvânt de învățătură:

„Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui! (Psalmul 67, 36). În răstimpul vieții noastre îl putem vedea pe Dumnezeu nu doar în Tainele Bisericii, ci și în chipul semenilor noștri, care au pășit înaintea noastră pe calea sfințeniei. Iată astăzi suntem părtași la o întânire de taină dintre doi mari sfinți ai Bisericii noastre, a Sfântului Ierarh Spiridon și a Preacuvioasei Maici Parascheva din Epivata! Ei au trăit vremuri diferite și în locuri diferite. Nu s-au întâlnit niciodată ca oameni. Dar au lucrat și avut în inima lor în chip puternic aceeași trăire: a vederii lui Dumnezeu ca iubire și libertate. Au lucrat și înțeles că sunt ființe chemate să Îl slăvească și să-I mulțumească lui Dumnezeu care li S-a făcut cunoscut și le-a descoperit scopul vieții: comuniunea cu Dumnezeu ca iubire și libertate. Această comuniune se realizează pe căile propovăduite și practicate de Biserică […]. Într-o lume a ateismului, a materialismului, a răutații, a necredinței și a raționalismului care tăgăduiesc adevărul revelat, Sfântul nostru Spiridon se întâlnește cu noi și cu Sfânta Preacuvioasă Parascheva încredințindu-ne încă odată că: „Sfânt este Domnul Dumnezeul nostru”! Să-i urmăm, așadar, pe calea lor de viețuire creștină și să-L slăvim pe Dumnezeu pentru darurile Lui cele mari. Amin!”.

Citește mesajul integral pe Doxologia.

De sărbătoarea Moldovei, 17 preoți au fost decorați pentru că au pătimit în timpul regimului comunist

Sfânta Liturghie din acest an a fost încununată cu oferirea de distincții pentru 17 clerici din Arhiepiscopia Iașilor, care au suferit în perioada epocii comuniste și au întâmpinat obstacole în timpul zidirii unor sfinte lăcașuri.

Mitropolitul Teofan a amintit că la anul se vor împlini 30 de ani de la căderea comunismului și de aceea „am socotit de bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi”.

Preoții care au fost distinși de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au fost: Pr. Lucian Leonte din Botoşani (a construit Biserica din Cişmăneşti între anii 1982-1988); Pr. Dumitru Ailincăi din Piatra Neamţ (a continuat lucrările începute în 1970 la Biserica din Huisurez- Neamţ); Pr. Petru Apostol din Paşcani (a construit Biserica din Strunga – Iaşi între anii 1984-1987 – s-a demolat o biserică la Schitul Vlădiceni, iar Patriarhul Teoctist l-a însărcinat să folosească cărămida pentru o nouă biserică la Strunga); Pr. Ioan Dănilă din Paşcani (anconstruit Biserica din Cristeşti – Hereşti – Iaşi, în perioada 1978-1982 (când s-a finalizat și pictura bisericii); Pr. Ioan Manoliu din Săveni (deși a primit 10 reclamații, a construit Biserica din Podriga – Botoşani între anii 1982-1989); Pr. Gheorghe Dogariu din Iaşi (în ciuda multor piedici, amenințări și declarații la Miliție, a construit Biserica Ursoaia – Iaşi între anii 1985-1987); Pr. Eugen Lăzărescu din Darabani (a fost anchetat în beciurile Miliței, dar tot a construit Biserica din Carasa – Botoşani); Pr. Aurel Lunic din Iaşi (deși a fost hărțuit continuu, a construit două biserici: Biserica din Fântânele, Iaşi, în 1984 și Biserica din Spineni, Iaşi, în 1989); Pr. Aurel Florea din Piatra Neamţ (a fost amenințat că vor fi trimise buldozere pe șantier, dar a continuat ridicarea Bisericii din Satul Griviţa – Botoşani, între anii 1982-1984); Pr. Artemie Severian Moldovan din Piatra Neamţ (a zidit două biserici: Bisericile din Ticoş şi Telec – Neamţ, în perioada 1973-1976); Pr. Vasile Sârbu din Iaşi (la iniţiativa veteranilor de război, a ridicat biserica din Scobâlţeni – Podu Iloaiei, deși autorităţile au oprit construcţia de mai multe ori); Pr. Mihai Rusu din Iaşi (a construit Biserica din Corocăieşti – Suceava, în 1984); Pr. Ioan Zaharie Curtean din Iaşi (a cumpărat o casă şi a transformat-o în capelă în anul 1979; apoi a zidit o nouă biserică între anii 1981-1984, în ciuda presiunilor mari: ameninţări cu puşcăria, astfel încât soţia şi copilul au fugit la părinţi); Pr. Mihai Nica din Hârlău (în 1936 s-a început o biserică, dar venirea comunismului a oprit această lucrare; în trei ani – 1983-1986 -, părintele reușește totuși să o zidească); Pr. Gheorghe Bogus din Iaşi (în noiembrie 1989 a pus temelia unei biserici în Storneşti, jud. Iaşi); Pr. Paul Iușcă din Iaşi (a rezidit din temelie biserica din Podul Hagiului, care se dărâmase la cutremurul din 1977; a mai reparat biserici, tot în acea perioadă, la Isaia, Gura Bohotin, Scoposeni); Pr. Constantin Capșa din Piatra Neamţ (în ciuda faptului că a stat trei săptămâni în beciul miliţiei din Piatra Neamţ, a fost bătut, condamnat un an cu suspendare şi a primit o amendă de 3000 lei, a construit Biserica din Arămoaia – Neamţ , între 1982 și 1983), informează Doxologia.ro.

La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, dar şi zecilor de mii de pelerini care au luat parte astăzi, dar și în celelalte zile, la Sărbătoarea Sfintei Ocrotitoare a Moldovei:

„Tuturor pelerinilor le adresăm mulțumire pentru toată frumusețea cu care au îmbrăcat această sărbătoare. S-au îmbrăcat ei înșiși cu frumusețea Sfinților Spiridon și Parascheva și, cu această frumusețe au îmbrăcat aceste zile. Pelerinajul dumneavoastră este admirat de foarte mulți. În același timp, există și oameni care critică, nu înțeleg acest pelerinaj sau îl murdăresc. Să-i iertați, iubiți credincioși, și să nu-i condamnăm pentru acest lucru. Să-i înțelegem, pentru că actul de pelerinaj la care v-ați înscris, nu poate fi înțeles de logica acestei lumi. […]. Pelerinajul este ca dragostea și ca Dumnezeu. Iar aceste două lucruri se trăiesc, se descoperă, nu se explică rațional. Dumnezeu să vă răsplătească pentru inima pe care o aveți, o inimă mare precum cea a Sfinților Spiridon și Parascheva. O inimă care rabdă, iartă, mulțumește și iubeste cu supramăsură, căci aceasta este singura măsură adevărată a dragostei. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!”.

Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva a continuat cu Paraclisul Sfintei Parascheva, de la ora 17.00, iar de la ora 18.30 a avut loc, în Catedrala Mitropolitană, un Concert dedicat Sfintei Cuvioase, susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași, condus de maestrul Doru Petru Morariu.

Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până marți, 15 octombrie, conform programului prezentat de Arhiepiscopia Iașilor.

Citește și cuvântul Mitropolitului Andrei: Sfânta Parascheva, model absolut de dăruire pentru viaţa duhovnicească

Mai multe fotografii AICI 

Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit luni, 14 octombrie 2019, hramul, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 14 octombrie 2019

Sursa: Doxologia.ro

Foto credit: Doxologia.ro / Basilica.ro

Din aceeași categorie

Share This

Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră pe acest site. Prin continuarea navigării în această pagină confirmați acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close