Luni, 24 iunie 2019, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.
De la ora 10:00, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru (vezi interviul acordat cu acest prilej), consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Huedin, pr. Dan Ionuț Lupuțan, duhovnicul mănăstirii, pr. Dan Popovici, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Copiii buni sunt rodul rugăciunilor și bucuria părinților”.
La final, părintele duhovnic Dan Popovici a mulțumit Ierarhului pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a credincioşilor din Someșul Cald.
De asemenea, ÎPS Andrei i-a acordat domnului manager Vasile Salanță, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru mireni, în semn de apreciere și mulțumire pentru grija aparte pe care o are față de mănăstirea al cărei ctitor este.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia” al Casei de Cultură Turda, dirijat de pr. Sebastian Zăhan, iar la momentul împărtășirii, maicile au cântat mai multe pricesne.
Așezământul monahal de la Someșul Cald, înființat în vara anului 2014, este singurul din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pus sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare. Mănăstirea este situată în apropiere de localitatea Someșul Cald, comuna Gilău, pe malul lacului Someșul Cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel.
Ctitorii mănăstirii sunt familia Salanță Vasile și Angela, alături de ceilalți membri din Composesoratul Someșul Cald, care au donat Arhiepiscopiei Clujului terenul pentru ridicarea mănăstirii.
În momentul de faţă se pictează, în tehnica frescă, în interiorul bisericii mari de zid.
Obștea este condusă de maica stareță stavrofora Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici.
Potrivit maicii starețe, viețuitoarele mănăstirii pictează icoane pe lemn și sticlă, totodată confecționează veșminte monahale și preoțești.
Mai multe fotografii AICI
Luni, 24 iunie 2019, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 24 iunie 2019
Text și foto: Darius Echim