Mulțime de clujeni au luat parte joi seara, 25 aprilie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”.
Slujba a fost săvârșită de la ora 18:00, de eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, protos. Simeon Pintea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preoții și diaconii slujitori de la Catedrală, precum și preoți profesori de la școlile teologice ortodoxe din municipiu.
În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice, ce prezintă tabloul complet al suferinţelor Mântuitorului. Slujba Deniei din Joia Mare, de o frumusețe și profunzime aparte, actualizează în conștiința credincioșilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea Sa în mormânt.
După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, protos Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei, ajutat de ceilalți părinți slujitori, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și purtând-o în procesiune a dus-o în mijlocul bisericii, la care s-au putut închina toți credincioșii.
Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa, în istorie, în lume. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a reamintit credincioșilor de iubirea supremă a Lui Dumnezeu pentru omenire, iubire care L-a determinat să-L trimită pe Fiul Lui iubit să pătimească, să fie răstignit și să Învieze, pentru răscumpărarea noastră din păcat.
Răspunsurile la denie au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.
La finalul slujbei, arhim. lect. univ. dr. Benedict Vesa, secretar eparhial și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă, le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură despre Sfintele și Mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos, accentuând faptul că: „Crucea este mijlocul de tămăduire al omului”, iar „răstignirea și moartea lui Hristos înseamnă dovada vădită a dragostei pe care Dumnezeu o are pentru noi”.
De asemenea, după încheierea cuvântului de învățătură, la Catedrala Mitropolitană a sosit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, care a adus de la București vasul special cu Sfântul și Marele Mir, primit în dar de la Patriarhul Daniel. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, oferindu-le în dar o iconiță cu scena Răstignirii Domnului.
Joi dimineața, 25 aprilie 2019, Părintele Mitropolit Andrei a participat, alături de membrii Sfântului Sinod, la sfințirea Sfântului și Marelui Mir, slujbă solemnă care a avut loc în Catedrala Patriarhală istorică din București. Pentru mai multe detalii, citiți și marele-mir-a-fost-sfintit-pentru-a-22-a-oara-in-cei-134-ani-de-autocefalie-ai-bisericii-ortodoxe-romane/
Mai multe fotografii găsiți AICI
Mulțime de clujeni au luat parte joi seara, 25 aprilie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la slujba…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 25 aprilie 2019
Photo Credit: Darius Echim