În duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența a mii de credincioși.
Din soborul slujitor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” și duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și diaconi slujitori ai catedralei.
După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Din cele mai critice situații ne salvează rugăciunea și postul”, îndemnându-i pe credincioşi să se roage şi să postească asemenea Sfântului Ioan Scărarul „omul rugăciunii și al postului, nevoitor din tinerețele sale”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de Sergiu Stanciu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca – primul edificiu monumental în stil românesc după Marea Unire de la 1 decembrie 1918
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal.
Construită în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan (1855-1936), acestei catedrale i s-a acordat, încă de la început, o importanţă naţională, ea fiind primul edificiu monumental în stil românesc după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. La sfinţirea ei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, principele Nicolae, primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.
Astăzi, în fața Catedralei Mitropolitane, se găsesc statuile a doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: a episcopului Nicolae Ivan, ctitorul catedralei și a mitropolitului Bartolomeu Anania, fondatorul Mitropoliei Clujului.
Mai multe fotografii găsiți AICI
În duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului,…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 7 aprilie 2019
Text și foto: Darius Echim