Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Universitar „Sophia” din Loppiano – Italia, organizează, în perioada 11-13 februarie 2019, Simpozionul Internațional „Treime, Biserică, Societate: Implicațiile dogmei trinitare în structura și dinamica societății contemporane”.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc marți, 12 februarie 2019, în sala „Vasile Petrașcu” a Facultății de Teologie Ortodoxă, fiind antecedată de o slujbă de Te Deum, săvârșită în Capela Facultății, de arhim. lect. univ. dr. Benedict Vesa, secretar eparhial și cadru universitar la catedra de spiritualitate a facultății, în prezența Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a celorlalți participanți la simpozion.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției de învățământ teologic clujean.
Au rostit alocuțiuni: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, rev. prof. univ. dr. Piero Coda, rectorul Institutului Universitar Sophia din Loppiano, și pr. prof. univ. dr. Roberto Tommasi, decanul Facultății de Teologie Catolică din Padova – Italia.
În cadrul manifestării științifice au susținut comunicări o serie de profesori și doctori în teologie, atât din țară, cât și din străinătate.
Printre temele prezentate, se numără: „Treime și antropologie – perspectiva teologiei occidentale” (Pr. Prof. Univ. Dr. Piero Coda), „Fundamentele biblice ale învățăturii trinitare. Expresii prefigurative vechitestamentare și ioaneice” (Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă), „Viața socială a poporului Israel în lumina primului Legământ” (Prof. Univ. Dr. Giovana Porrino), „Patriarhul Atenagoras și Chiara Lubich, o întâlnire profetică” (Drd. Sandra Ferreira), „Treime și eclesiologie: Teologia Catolică Contemporană” (Prof. Univ. Dr. Alessandro Clemenzia), „Principiile și valorile societății contemporane în lumina dogmei Sfintei Treimi” (Pr. Conf. Univ. Dr. Grigore Dinu Moș), „Sfânta Treime și misiunea creștină. Relevanța paradigmei Misio Dei pentru lumea contemporană” (Pr. Conf. Univ. Dr. Cristian Sonea) sau „Iubirea lui Dumnezeu-Treime și iubirea omului” (Arhim. Lect. Univ. Dr. Benedict Vesa).
Sesiunea de comunicări este moderată de pr. prof. univ. Vasile Stanciu, decanul Faculății, și de prof. univ. dr. Ștefan Tobler, director al Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu și profesor universitar al Departamentului de Teologie Evanghelică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Evenimentul face parte din programul Catedrei de Teologie Ecumenică Patriarhul Athenagoras – Chiara Lubich și se desfășoară la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”.
Catedra de Teologie Ecumenică Internațională „Patriarhul Athenagoras – Chiara Lubich” a fost înființată în data de 14 decembrie 2017, ca rezultat al dialogului şi prieteniei frăţești dintre catolici şi ortodocşi, acestea fiind doar două din principalele roade ale întâlnirii de acum 50 de ani dintre Patriarhul ortodox Athenagoras I şi fondatoarea Mişcării Focolarelor, Chiara Lubich.
Patriarhul Ecumenic Athenagoras I (1886-1972): a fost un ierarh luminat al Bisericii, care a ştiut cât de mult contează ca toţi oamenii să se poată împărtăşi din izvorul nesecat al Ortodoxiei. Păstrând poruncile evanghelice şi sfaturile Sfinţilor Părinţi, a fost unul dintre primii iniţiatori ai unui dialog ecumenic corect. „Nu neg existenţa diferenţelor dintre Biserici, dar spun că trebuie să schimbăm modul nostru de a ne apropia de ceilalţi. Şi întrebarea referitoare la metodă este, în primul rând, psihologică, mai mult decât o problemă spirituală. Timp de secole au existat conversaţii între teologi, dar ei nu au făcut nimic în afară de a-şi întări poziţiile.”, susținea ierarhul Athenagoras I.
Chiara Lubich (1920-2008): s–a remarcat printr-o contribuție de excepție adusă pe plan social și bisericesc, printre care înființarea Mișcării Focolarelor, organizație internațională fondată în anul 1943. Inițial de sorginte romano-catolică, organizația leagă acum și include majoritatea religiilor creștine și non-creștine, uneori chiar și a celor non-religioase, și promovează idealurile de unitate și de frățietate universală, în deplin acord cu reflecția Mântuitorului asupra unității creștine relatată în Evanghelia după Ioan, capitolul 17, după cum informează Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu.
Mai multe fotografii găsiți AICI
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Universitar…
Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Marţi, 12 februarie 2019
Text și foto: Darius Echim