Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat, marți, 05 februarie 2019, începând cu ora 10, o slujbă de parastas la statuia lui Baba Novac, amplasată lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, în memoria celui care a servit, ca general, în oastea lui Mihai Viteazul. Din soborul de preoți a făcut parte și Părintele Ioan Bizău, director general Radio Renașterea.
La final, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a evocat personalitatea lui Baba Novac și a subliniat martiriul acestuia. Plecând de la îndemnul Sf. Pavel, din Epistola către Evrei, capitolul 13 – „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri…”-ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să nu-i izoleze în ungherul uitării pe înaintași, care prin însăși jertfa pilduitoare merită respectul și recunoștința noastră. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au așezat la baza statuii un coș de flori și au aprins candele.
Marți, 5 februarie, s-au împlinit 418 ani de la trecerea la Domnul a celui cunoscut cu numele de Baba Novac și care se tâlcuiește „bătrânul Novac”. În anul 1601, Baba Novac și duhovnicul său, preotul Sasca, ambii de origine sârbă, au fost arși de vii în piața centrală a Clujului, după care trupurile celor doi au fost scoase în afara zidurilor cetății și ridicate în țeapă, în apropierea locului pe care astăzi se află Bastionul Croitorilor. Din relatările cronicarului italian Ciro Spontoni aflăm că Baba Novac a răbdat în tăcere torturile. ”O dovadă a prezenței și puterii Bunului Dumnezeu?” s-a întrebat cronicarul. Ulterior, pe locul unde Baba Novac a fost tras în țeapă, Mihai Viteazul a înfipt un steag în amintirea bravului ostaș al armatei sale.
Tot în amintirea celui care a fost căpitan de haiduci în Balcani, în 1975 a fost ridicată, la Cluj-Napoca, o statuie, operă a sculptorului Virgil Fulicea.
Pr. Marius Cristian FOCȘANU