Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, este ocrotitorul locasului de cult, a cărei constructie a început în urmă cu aproape 4 ani.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a binecuvântat lucrările săvârșite la noua biserică, iar apoi, de la ora 10:00 a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură cu titlul „Păstorul cel bun”.
Din sobor a făcut parte Consilierul pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhid. Claudiu Grama, Protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan, Starețul Mănăstirii Băișoara, protos. Iacob Rus, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Ier. Nectarie”, pr. Bogdan Chiorean, directorul tehnic al postului de radio „Renașterea”, arhid. Dan Văscu, alături de preoți din împrejurimi.
În cadrul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a hirotonit întru preot pe diaconul Dragoș Ionuț Socaciu, pentru capela Spitalului de Ergoterapie din Cluj.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral Bizantin „Sf. Ioan Damaschinul”, dirijat de lect. univ. dr. Sorin Albu, de la Universitatea de Arte și Design, din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, preotul paroh Mihai Răzvan Bogdan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru binecuvântare și slujire. De asmenea, a ofierit celor prezenți un scurt istoric al parohiei și a mulțumit ctitorilor pentru binefacere.
Pentru activitatea pastoral-administrativă desfășurată, preotul paroh Mihai Răzvan Bogdan a fost hirotesit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei „Iconom”, cu dreptul de a purta brâu roșu.
De asemenea, cei care au contribuit la ridicarea noii biserici parohiale, ocrotită de „Sf. Ier. Grigorie Teologul” au fost distinși de Părintele Mitropolit cu ordine și diplome de aleasă cinstire.
Construcția noii biserici din lemn a început în toamna anului 2015 și a venit ca o necesitate resimțită de credincioșii din filia Muntele Săcelului. Drumul pe care îl aveau de străbătut până la vechea biserică, din deal, mai cu seamă toamna târziu și iarna era extrem de greu. Biserica veche s-a clădit sus pe munte, acolo unde, în anii 80-90 se găsea vechea vatră a comunității, ce număra aproximativ 250 de persoane. Cu timpul însă, zona s-a depopulat, iar credincioșii rămași în filie au ajuns să fie nevoiți să străbată pe jos, aproximativ 3 km de drum forestier, care, mai ales iarna, era impracticabil.
Astfel, la dorința lor, s-a reușit zidirea bisericii cu hramul Sf. Ier. Grigorie Teologul, o biserică de 90 mp, din lemn de brad pe talpă de stejar, în stil bizantin. Arhitecții care au elaborat planul acestei bisericii sunt arh. Călin Chifăr, alături de arh. Gicu Chistol.
În momentul de față, biserica este acoperită, are instalație de încălzire în șapă și se poate sluji în ea. Lucrările de finalizare a construcției urmează a fi reluate și se are în vedere padimentarea interiorului, izolarea și montarea lambriului din lemn, precum și a iconostasului.
Mai multe fotografii găsiți AICI
Text: Pr. Robert Kovacs
Photo Credit: Darius Echim
Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, este ocrotitorul locasului de cult, a cărei constructie a început în urmă cu aproape 4…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 25 ianuarie 2019