La peste 140 de ani de la zidire, biserica istorică a parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sîngeorz-Băi, protopopiatul Năsăud, a fost resfințită duminică, 23 septembrie 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată lângă biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Dej, pr. Ioan Buftea, consilierul patriarhal la sectorul teologic-educațional, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, secretarul Faculății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Cosmin Trif, parohul bisericii, pr. Dacian Șanta și alți preoți din localitățile învecinate.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Rugăciune și muncă”, pornind de la tema celebrului dicton latin „Ora et labora”, arătând cât este de importantă rugăciunea în viața creștinului și anume: rugăciunea ține lumea.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.
Distincții pentru ctitori și binefăcători
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de distincții și diplome de aleasă cinstire pentru cei care au sprijinit și au ajutat la renovarea lăcașului de cult. Pentru întreaga activitate desfășurată în parohia încredințată spre păstorire, Părintele Mitropolit Andrei a acordat părintelui paroh Dacian Șanta „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție pentru clerici din Mitropolia Clujului, iar preotul pensionar Iacob Algeorge a fost distins cu Crucea Arhiepiscopală.
Totodată, deputatului Daniel Suciu i-a fost oferită ca distincție „Crucea Transilvană” pentru mireni, iar primarului localității Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău „Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni”.
La acest moment festiv pentru comunitatea parohială din Sîngeorz-Băi, toți cei care au fost implicați în lucrările de renovare și înfrumusețare a bisericii au fost răsplătiți cu Diplome de aleasă cinstire și diferite distincții.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a primit titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Sîngeorz-Băi”.
În încheiere, pr. paroh Dacian Șanta a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la renovarea lăcașului de cult.
Construită între anii 1875-1880 de creștinii din Sîngeorz-Băi, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare, consolidare și înfrumusețare, ultimele fiind realizate între anii 2016-2018.
Mitropolitul Clujului a sfințit un monument în memoria eroilor sîngeorzeni căzuți în cele două războaie mondiale
În contextul anului Centenar, tot duminică, după Sfânta Liturghie, IPS Andrei a sfințit un monument amplasat în curtea bisericii și a săvârșit slujba parastasului, în memoria eroilor sîngeorzeni căzuți în cele două războaie mondiale, în prezența autorităților locale, județene și centrale, și a peste 2500 de credincioși.
După oficierea slujbei religioase, au rostit alocuțiuni: subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan, consilierul patriarhal la sectorul teologic-educațional, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu și primarul orașului, Traian Ogâgău, care a oferit cu această ocazie titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Sîngeorz-Băi” sculptorului Alexandru Siminic, cel care s-a îngrijit de ridicarea monumentului.
Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la Monumentul Eroilor, urmată de parada militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița-Năsăud. Manifestarea are loc în contextual anului jubiliar 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.
Photo Credit: Darius Echim