Vineri, 14 septembrie 2018, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii de la Cășiel, unde a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, cu ocazia hramului așezământului monahal.
Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Dej, pr. Ioan Buftea, duhovnicul mănăstirii Cășiel, protos. Serafim Bădilă și alți preoți din satele învecinate mănăstirii.
Slujba a fost oficiată pe Altarul de vară, în prezența a mii de credincioşi veniți atât din județul Cluj, dar și din Bistrița-Năsăud, Maramureș, sau din alte părţi ale ţării. Pelerinii prezenți la hram s-au putut închina la o părticică din lemnul Sfintei Cruci și la racla cu părticele din sfintele moaște ale celor peste 50 de sfinți, păstrate la acest așezământ monahal.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Crucea este izvorul Tainelor”. În cadrul cuvântului a vorbit despre importanța sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, îndemnându-i pe credinciși să aibă o credință puternică în Dumnezeu și să săvârșească fapte bune.
La final, părintele Serafim Bădilă, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la sărbătoarea așezământului monahal.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul pricesnei, doamna Eugenia Marinescu a cântat mai multe pricesne închinate Sfintei Cruci.
Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel a început din ajunul praznicului, cu oficierea slujbei Privegherii și a rânduielii tunderii în monahism a patru viețuitoare, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Peste 250 de ani de rugăciune la Cășiel
Mânăstirea Cășiel din Protopopiatul Dej, județul Cluj, a fost ctitorită de călugărul Pahomie Georgiu, în anul 1765 pe pământul părinților lui. A fost cruţată de la distrugere atunci când împăratul Iosif al II-lea a dispus, la 1784-1785, desfiinţarea mănăstirilor ortodoxe din Ardeal, cele care mai rămăseseră după acţiunea din 1761-1762 a generalului Buckow, cu excepţia acelora care aveau şcoală pentru ,,învăţarea copiilor”. Biserica a ars în 1823 și a fost refăcută de localnici, dar s-a prăbuşit în anul 1925, iarna, sub povara zăpezii. Primăvara, enoriaşii satului Strâmbu şi ai cătunului Valea Căşielului au cumpărat actuala biserică de lemn din satul Canci (acum Dumbrăveni, judeţul Bistriţa-Năsăud). Biserica de lemn, azi monument istoric, datează din secolul al XVIII-lea. După 1863, până în anul 1956 mănăstirea nu a mai avut călugări, rămânând în tot acest timp biserică de sat, Valea Căşielului fiind filie a satului Strâmbu.
Din 1956, vrednicul de pomenire arhiepiscopul Justinian Chira, atunci stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, a închegat prima obşte de maici, iar în anul 1959, când, prin Decretul 410 autoriăţile comuniste au decis desfiinţarea mănăstirii, maicile au fost constrânse să plece, biserica rămânând din nou peste 30 de ani ca biserică de mir.
În anul 1991, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat reînfiinţarea mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” Căşiel ca mănăstire de maici, iar în anul 1994, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania a sfinţit paraclisul cu hramul „Buna Vestire”.
Până astăzi, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare impresionantă, aici vieţuind în prezent 30 de maici, conduse de maica stareță, stavrofora Varvara Georgiu și de părintele duhovnic, protos. Serafim Bădilă. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti,de icoane îmbrăcate şi litografiate.
Mai multe fotografii de la hramul Mănăstirii Cășiel, găsiți AICI
Photo Credit: Darius Echim