Despre bucuria întâlnirii cu Hristos Cel Înviat le-a vorbit credincioșilor bistrițeni Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Continuând tradiția începută în urmă cu șapte ani, în fiecare a doua zi a praznicelor mari, Ierarhul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Bistrița.
Întâlnirea cu Hristos cel Înviat este foarte probabilă aici la Sfânta Liturghie. Ucenicii erau întâlniți în camera cea de sus, ascunși de frica iudeilor, și tocmai săvârșeau Sfânta Liturghie, atunci a venit Hristos și le-a spus: Pace vouă. În ziua când alți doi ucenici, Luca și Cleopa, mergeau spre Emaus L-au întâlnit pe drum, dar nu l-au recunoscut până la cină când a frânt pâinea și le-a dat să mănânce, adică a săvârșit Liturghia.
Deci Sfânta Litughie întemeiată de Iisus Hristos în Joia Mare este slujba la care, dacă o luăm în serios, și noi ne întâlnim cu Domnul Nostru Iisus Hristos.
Biserica cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, sau Biserica de la Coroana cum mai este cunoscută, a fost neîncăpătoare pentru cei peste 1500 de credincioși, care la momentul chinonicului au cântat într-un glas „Hristos a Înviat”.
Biserica de la Coroana cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” situată pe strada „Piața Unirii” nr. 9 din Bistrița este unul dintre cele mai vechi locașuri de cult din Transilvania și a fost construită în anul 1268.
Cele trei parohii care aparțin de acest lăcaș de cult sunt: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca preot paroh pe Pr. Alexandru Vidican, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca preot paroh pe Pr. Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, avându-l ca preot paroh pe Pr. Vasile Beni.
Parohiile dețin o casă parohială din anul 1680, monument istoric, în care funcționează Protopopiatul Ortodox Bistrița.
În curtea bisericii s-a construit un monument închinat Sfinților, eroilor și oamenilor de seamă ai județului Bistrița-Năsăud.
foto: Darius Echim