În săptămâna a 5-a a Postului Paştilor, Biserica a rânduit două Denii. Miercuri seară s-a săvârşit Denia în cadrul căreia s-a citit tot Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar vineri seară, Denia Acatistului Bunei Vestiri. În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, alături de un sobor formați din părinți profesori ai celor două școli teologice și slujitori ai Catedralei. Răspunsurile au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei: „Să medităm, să priveghem și să ne gândim serios la faptul că în față ne stă eternitatea și apropierea de Dumnezeu”.
După citirea Deniei, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioși la rugăciune și priveghere.
Denia Canonului celui mare ne predispune la rugăciune, la priveghere și la meditație. Canonul Sfântului Andrei ne îndeamnă la pocăință, la îndreptare, la apropiere de Dumnezeu. Tot canonul acesta este un îndemn spre pocăință iar un exemplu este Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Viața ei este pilduitoare pentru pocăința omului păcătos. Și care nu suntem oare păcătoși?
După ce le-a relatat pe scurt viața Cuvioasei Egipteanca, scrisă de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe credincioșii prezenți în număr mare la slujbă, să îi urmeze exemplul și fiecare să încerce să își îndrepte viața.
„Să încercăm și noi ca până ajungem la Paști să fim un pic mai buni decât am fost la începutul postului mare.” – Înaltpreasfințitul Părinte Andrei
Canonul de pocăinţă alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul a fost citit fragmentat în primele patru zile ale Postului Mare, la slujba Pavecerniţei Mari. Acum este adunat şi citit integral, pentru a aminti credincioşilor de chipurile drepţilor şi sfinţilor care s-au înălţat la Dumnezeu prin pocăinţă şi smerenie.
„Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“
Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare. În timpul citirii Canonului, credinciosul să-și adâncească inima şi mintea în rugăciune, să cugete la relele săvârşite și să-L roage pe Dumnezeu să-l ierte, în tonul stihului cântat la strană: „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“.
Vineri seară se va săvârşi Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Foto: Darius Echim