Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Țara Năsăudului și-a sărbătorit azi hramul în prezența a mii de credincioși. Pentru al treilea an consecutiv, la sărbătoarea hramului acestei mănăstiri, a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Înaltpreasfinția Sa a oficiat vineri seara slujba privegherii din ajunul praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În ziua hramului Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiata pe altarul de vară al mănăstirii.
După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Andrei a adresat mulțimii de credincioși un cuvant de învățătură. Părintele Mitropolit le-a vorbit credincioșilor despre cei doi Sfinţi Apostoli pomeniți azi și despre misiunea pe care aceștia au desfășurat-o pentru propovăduirea credinței creștine. Pornind de la exemplul acestora, spune Înaltpreasfințitul Andrei, cât și de la modelul Sfântului Împărat Constantin pe care cu precădere îl cinstim în acest an, toți trebuie să ne asumăm viața de creștini și să ne propovăduim fiecare credința. În această lume alienată şi care se confruntă cu mari probleme de identitate religioasă, este important să ducem mai departe, pentru generațiile următoare, steagul credinței și al tradiției strămoșești.
Așezământul monahal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ţara Năsăudului are o istorie mai veche. La hotarul ce desparte localitățile Rebra și Parva a existat un străvechi locaș de rugăciune datând din anul 1755. În anul 1782, viețuitorii mănăstirii au fost alungați de trupele austro-ungare, dar bisericuța a rămas intactă. De atunci mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până la 1822 când biserica din lemn a fost demontată și mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi și biserica parohială.
Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. La data de 21 iulie 1993 șapte viețuitori ai mănăstirii Turnu au primit binecuvântarea de a întemeia o mănăstire pe vechea vatră dintre localitățile Rebra și Parva, după cum am aflat de la starețul mănăstirii, părintele Chiril Zegrean. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, care a fost târnosită în anul 2009. În cadrul aşezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii şi o bibliotecă şi un arhondaric pentru pelerini.
Obștea de monahi este cârmuită de părintele protosinghel Chiril Zegrean.
{joomplucat:29 limit=20|columns=4}