Ziua de 1 iunie a fost sărbătorită într-un mod cu totul deosebit de către elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca cu cele 3 cicluri de scolarizare și de către preșcolarii de la Grădinița „Sfântul Stelian”. Deoarece copiii sunt liberi mâine s-a ales ziua de 31 mai pentru a fi sărbătoriți în școlile confesionale ortodoxe de la Cluj-Napoca.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului împreună cu Asociația Părinților Colegiului Ortodox Cluj având parteneri Seminarul Teologic Orotodox, Grădinița Sfântul Stelian, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români și Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români au organizat „Festivalul Bucuriei” în care cei mici au realizat un carnaval al personajelor din basmele copilăriei, au realizat ateliere de pictură pe tricouri, colaje cu scene din viața copiilor, desene pe asfalt, jocuri și întreceri sportive precum și un campionat de fotbal între clase.
Activitățile au fost realizate de către copii împreună cu doamnele educatoare, învățătoare și profesoare alături de voluntari din asociațiile de tineret ale Eparhiei Clujului.
ÎPS Andrei: „Pruncii cuminți sunt nădejdea părinților dar și nădejdea noastră.”
„Festivalul Bucuriei” a culminat cu prezența Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei care le-a adresat copiilor un cuvânt de învățătură, a asistat la un mic program de cântece pregătite de către cei mici și le-a împărțit dulciurile mult așteptate.
Citim în Sfânta Scriptură că la un moment dat, ucenicii l-au întrebat pe Domnul Histos: cum arată un cetățean al Împărăției cerurilor? Și Domnul Hristos le-a spus așa: dacă nu ve-ți fi ca pruncii, nu ve-ți intra în Împărăția cerurilor. Sigur că s-a referit la pruncii cuminți și credincioși, care își fac rugăciunile, care își fac temele, care îi ascultă pe dascăli, care își cinstesc părinții. Aceștia sunt nădejdea părinților dar și nădejdea noastră.
Întregul festival s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Cluj.
Ciclul primar al Seminarului Teologic Ortodox Cluj, funcționează începând cu anul școlar 2012-2013 iar în anul școlar 2016-2017 au frecventat cursurile un număr de 285 elevi. Grădinița „Sfântul Stelian” funcționează din anul 2008-2009 și are un număr de 55 preșcolari.
ÎPS Andrei: „Voi sunteți prototip al cetățeanului Împărăției lui Dumnezeu”
La ciclul gimnazial copii l-au primit pe Părintele Mitropolit în Capela instituției de învățământ de pe strada Meseriilor, capelă aflată sub ocrotirea „Sfintei Mucenițe Ecaterina”.
În cuvântul de învățătură Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit despre modelul pe care îl oferă cumințenia lor celor mari:
Copii noștrii sunt cuminți, sunt buni, sunt colegiali și pot lua de la ei exemplu oamenii mari ca să fie mai buni, pentru că numai așa vor moșteni Împărăția Cerurilor. Noi ne punem nădejdea că lucrurile în lume vor fi mult mai bune când voi ve-ți fi oameni mari și ve-ți avea funcții de răspundere. Alta va fi fața României.
Cei mici au primit la final daruri din partea Părintelui Mitropolit care le-a urat fiecăruia la mulți ani și vacanță plăcută.
Școala Gimnazială Ortodoxă Cluj-Napoca se dezvoltă sub tutela Seminarului Teologic Ortodox. Acest proiect doreste reînvierea învățământului confesional ardelean atât de cunoscut în perioada interbelică prin Liceul Ortodox de fete „Doamna Stanca” și Liceul Ortodox de baieti „Mitropolitul Simion Ștefan”, închise de comuniști în 1948. Aceast tip de școală nu urmărește îndoctrinarea religioasă a copiilor, ea respectând întru totul programele prevazute la nivel național pentru ciclul gimnazial, însă întarește factorul educațional și moral căutând stabilirea unui echilibru cvasipierdut la nivel național între stiință (ce învață copilul) și educație (cum se comportă copilul).
În prezent Seminarul Teologic ortodox din Cluj-Napoca are un numar de 732 de elevi în toate cele 4 cicluri de învățământ, în anul școlar viitor fiind înscriși 814 elevi.